SKOK Stefczyka

• Autor wątku Autor wątku meya01
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

meya01

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mam problem ze Skokiem Stefczyka. Sytuacja wygląda tak, że mamy ustalony termin spłaty na 30 każdego miesiąca. Niestety wysyłamy przelew dopiero 3, ponieważ przesunął sie termin wypłaty. Niestety nie mogę przesunąć terminu spłaty, ponieważ musiałabym, jak twierdzi SKOK, nadpłacić jedną ratę. Pieniądze wpływają na konto do spłat 4. Zazwyczaj dostję pisemne powiadomienie o zaległości i odsetkach za które płacę dodatkowo 70 zł. Mimo iż pieniądze znajdują się na koncie SKOK nie ściąga zaległości, ponieważ naliczają opłaty dodatkowe za prowadzenie w wysokości ok. 20 zł, więc do raty kredytu brakuje tej kwoty. Niestety nikt nie raczy poinformować na o tym telefonicznie, tylko jest uruchamiana windykacja terenowa. Umawiałam się z windykatorem na odroczenie tygodniowe spłaty. Pan stwierdził, że to nie jest żaden problem. A po 3 dniach zadzwonił do mnie pan z zewnętrznej firmy windykacyjnej, aby ściągnąć zaległość. Problem powtarza się co miesiąc. Czy można wybrnąć jakoś z tej sytuacji? Co miesiąc brakuje trochę do raty kredytu, a ja muszę co miesiąc pokrywać koszty listu ze SKOKU - 70 zł dodatkowo

Albo zmień zapis w umowie ze SKOKiem przesuwając termin np. na 5., albo wpłać kasę za dwie raty od razu po otrzymaniu pensji. Wówczas dalsze raty będziesz spłacać normalnie, bo kasa będzie sobie czekać do 30 na koncie.

Nie stać mnie na zapłacenie dwóch rat, a bez zapłacenia dwóch rat nie mogę przenieść terminu zapłaty. Chciałam jeszcze wiedzieć czy jeśli zawieram przez telefon ugodę z windykatorem terenowym i umawiam sie na konkretny termin, to SKOK ma prawo przekazać sprawę przed upływem ustalonego terminu przekazać sprawę do windykacji zewnętrznej?

Skoro nie możesz zapłacić dwóch rat, to powinien starczyć aneks do umowy zmieniający dzień zapłaty. Aneks najlepiej zawrzeć zaraz po spłacie kolejnej raty, np. 10 dnia miesiąca - wówczas jesteś ze skokiem na czysto - ostatnia rata spłacona, a do 30 jeszcze daleko - zmieniacie aneksem datę spłaty np. na 7 dzień miesiąca i kolejną ratę płacisz 7., a nie 30. Proste? Oczywiście skok musi chcieć zawrzeć z Tobą aneks do umowy, zapewne nie zrobi tego za darmo.

Powrót