Skomplikowana sprawa darowizny....

• Autor wątku Autor wątku 27012701
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
2

27012701

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dawny dom moich dziadków został podzielony po śmierci mojej babci na trzy częsci (mojego tate, niepełnosprawnego brata mojego taty oraz na dziadka).

Uprzedzm, ze w tym domu juz nikt nie mieszka. Dziadek chce przepisać swoją część na mnie jak rownież moj tata, tylko pozostaje sprawa tego mojego wujka :( Dziadek powiedział, że dostane jego część i mojego taty, ale wujek nie zostanie wydziedziczony i pozostanie tam zameldowany. Czy jeśli dziadek umrze, a jego niepełnosprawny syn zostanie bez opieki, to bedzie on miał prawo do mieszkania w tym domy i czy ja będe miała obowiązek się nim zajmować jeśli juz tam będe mieszkać i dwie części będą moje?? Kolejne pytanie: jeśli będe chciała wziąść pożyczke pod zastaw tego domu, to zameldowany wujek, bedzie musiał być wpisany w takiej umowie o pozyczke?? I jakie sprawy i papiery musze załatwić do takiej darowizny??

Co znaczy podzielony?
Czy zostało przeprowadzone postępowanie w sprawie stwierdzenia nabycia spadku, dział?

Podzielony tzn. :gdy żyła moja babcia dom był współwłasnością jej i dzaidka. ale gdy ona zmarła jej część rozdzielono na dwóch jej synów czyli mojego tate i wojka.

Prosiłabym o odpowiedź na moje pytania, bo jestem "zielona" co do takich spraw :(

Powrót