Skomplikowana sytuacja - ujawnienie właścicieli w Księdze Wieczystej

• Autor wątku Autor wątku josif13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

josif13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam!

Jestem współwłaścicielem nieruchomości odziedziczonej po Babci. W chwili obecnej nieruchomość ma sześciu współwłaścicieli (ja z bratem, dwóch kuzynów oraz dwóch wujków).

Przed złożeniem wniosku o zniesienie współwłasności chciałbym zaktualizować Księgę Wieczystą i nie wiem jak podejść do tego tematu.

W KW wpisani są pradziadkowie oraz wujkowie. KW niebyła aktualizowana przez kilkadziesiąt lat.
Po Pradziadkach dziedziczyła moja Babcia, po zmarłej babci Babci jej dwóch zmarłych synów a po nich ich dzieci - ja z bratem oraz kuzyni.

Mam kilka pytań z procesem ujawnienia się w KW:

1) W jaki sposób złożyć wniosek? Każdy osobno, ja z bratem w jednym wniosku a kuzyni w osobnym czy może jest możliwość zaktualizowania ujawnienia wszystkich składając jeden wspólny wniosek?
2) Zakładam, że jak brat złoży wniosek w swoim imieniu i przedstawi w nim ciągłość aktów poświadczenia dziedziczenia w tym akt po Babci stanowiący, że dziedziczymy jako zstępni razem to automatycznie będę ujawniony w KW i nie będę musiał składać osobnego wniosku. Czy moje założenie jest słuszne?
3)W rejestrze gruntów sytuacja jest już wyprostowana (jako współwłaściciele jesteśmy wpisani my oraz kuzyni). Czy w takiej sytuacji możliwe jest przedłożenie wypisu z rejestru gruntów jako dowodu własności czy konieczne jest załączenie wszystkich dokumentów spadkowych?
4) Do wniosku dokumenty trzeba składać w oryginale. Jeden z dokumentów posiadamy jedynie w pojedynczym egzemplarzu - próba zdobycia odpisu zakończyła się niepowodzeniem. Czy jest możliwość zażądania zwrotu tego dokumentu po rozpatrzeniu wniosku o aktualizację KW?

Będę wdzięczny za za każdą odpowiedz z sugestią jak ruszyć ten temat prawidłowo :)

Pozdrawiam

Powrót