Skomplikowany rozwód plus opieka nad dzieckiem

• Autor wątku Autor wątku Gasunia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gasunia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, postaram się opisać mój problem.
Z mężem od lat mam się nie układało, trzy lata temu po wielu kłótniach zgodnie z jego wolą opuściłam wraz z dzieckiem (obecnie 6 lat) jego mieszkanie i zamieszkałam z mamą. Po tym czasie próbowaliśmy odbudować nasz związek, jednak bez rezultatu na dłuższą metę. Nigdy już nie zamieszkaliśmy razem, nasze relacje były chłodne i opierały się głównie na dziecku. Wiosną tego roku po kolejnym nieporozumieniu zdecydowaliśmy ostatecznie o chęci rozwodu, choć w praktyce małżeństwo było martwe o wiele dłużej. Do tej pory żadne z nas nie złożyło papierów do sądu, mąż, ponieważ "nie jest mu to potrzebne", ja, ponieważ chciałam najpierw polubienie dogadać się co do spraw związanych z naszym synem. Niestety mimo mijających miesięcy nie potrafimy się dogadać, chcę wziąć to w swoje ręce. Mąż jest rencistą, placi dobrowolnie od wiosny po 400zl tytułem alimentów, co akceptuje. Ja nie pracuje zawodowo od dwóch lat, gdyż z powodu nieregularnych kontaktów ciężko mi znaleźć pracę, jednak prowadzę nierejestrowaną działalność gospodarczą w internecie. Od pewnego czasu jestem w związku z innym mężczyzną, w związek weszłam oczywiście po ustaniu wszelkich więzi z mężem, poznałam go już po podjęciu decyzji o rozwodzie. Obecnie pomieszkuje z synem u niego, planuję przeprowadzkę na stałe. On również pomaga finansowo przy dziecku. Dodam że mąż się o nowym partnerze, a syn ma z nim bardzo dobre relacje. Chciałabym złożyć pozew o rozwód bez orzekania o winie, bez podziału majątku i poruszania tych kwestii, bo już od dawna gospodarzymy oddzielnie, bez ustalania alimentów, a jeśli trzeba, to tak jak to ustaliliśmy między sobą oraz z ustaleniem kontaktów, gdyż w tej chwili mąż dostaje syna "na życzenie" i jeśli odmowie, tworzy się kolejna nikomu niepotrzebna kłótnia.
Jeśli ktoś ma jakąś radę i wie, czy jestem w stanie to załatwić bez prawnika to bardzo proszę.
Prosze również o brak hejtu. Z góry dziękuję i pozdrawiam

Jest Pani w stanie. Pozew o rozwód bez orzekania o winie, bez ustalania kontaktów, z ustaleniem kwoty alimentów, miejsca pobytu dziecka przy Pani, z wnioskiem o pozostawienie władzy rodzicielskiej obojgu rodzicom. Problemem mogą być alimenty ponieważ na obecne warunki są dość niskie ale mimo wszystko można pozostać przy 400 złotych. Pozew składa Pani do sądu okręgowego ustalonego według miejsca ostatniego wspólnego zamieszkania małżonków. Załącza Pani aktualny odpis aktu małżeństwa, odpis skrócony aktu urodzenia dziecka a także potwierdzenie opłaty sądowej - 600 złotych. W uzasadnieniu dobrze skoncentrować się na tym, w którym roku ustały zostały zerwane więzi uczuciowa, intymna i gospodarcza i czy doszło do utrwalenia tego stanu i kiedy. A także z kim dziecko zamieszkuje i od kiedy, gdzie się uczy. W pozwie nie można zapomnieć o określeniu czy podejmowano próby polubownego rozwiązania sporu. Jeżeli po rozwodzie nadal będzie żądanie kontaktów ad hoc to złoży Pani, już do sądu rejonowego, wniosek o ustalenie kontaktów.

Powrót