Skończone technikum i szkoła policealna

• Autor wątku Autor wątku Desdi52
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Desdi52

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
w tym roku skończyłem technikum informatyczne i planuję iść na studia. Niestety, ale kwalifikacji E.14 nie zdałem za pierwszym razem i miałem poprawkę w czerwcu. Planuję iść na studia, ale prawdopodobnie w tym roku nie uda mi się dostać na wybrany kierunek. Nie miałem problemów z nauką i zdawałem z klasy do klasy ze średnią powyżej 4.0.
Poszukiwanie pracy utrudnia mi to, że w najbliższym czasie będę miał rekonstrukcję ACL w kolanie i późniejsza rehabilitacja.

Czy w mojej sytuacji zapisanie się do szkoły policealnej zaocznej bezpłatnej będzie się wiązało z przedłużeniem obowiązku alimentacyjnego?

Jest to kontynuacja nauki, ale:
-chodziłem już do szkoły zawodowej,
-zabieg może utrudnić mi uczęszczanie na zajęcia,
-być może w sierpniu będę miał dyplom technika.

Nie wiem, czy zdałem poprawkę egzaminu zawodowego. Jeśli zdałem to będę miał zawód, a jak nie to wychodzi na to że nie będę go miał mimo że mam już zdane dwie kwalifikacje E.12, E.13.

Bycie absolwentem technikum może mnie zdyskwalifikować z alimentów? Jak wspomniałem, grozi mi rok przerwy pomiędzy średnią, a studiami.

Swoją drogą mój ojciec nigdy się mną nie interesował i wielokrotnie uchylał się od tego obowiązku. Mama ma niski dochód i mam rodzeństwo

Obowiązek alimentacyjny nie wygasa w momencie zakończenia nauki, ani nawet podjęcia pracy zarobkowej. Alimenty są Ci należne dopóki nie będziesz w stanie się samodzielnie utrzymać

Powyższe stwierdzenie jest prawdziwe, ale to musi ocenić sąd, nie Ty czy świadczący rodzic. Sąd ocenia możliwości, a nie to czy faktycznie ktoś podejmuje pracę. Możliwością utrzymania może też być świadczenie socjalne, rentowe, chorobowe itp.
W pierwszej kolejności powiadamiać, najlepiej pisemnie w celach dowodowych, rodzica płacącego alimenty (nawet jeśli alimenty wypłaca FA lub komornik). To rodzic decyduje kiedy złożyć pozew.

Powrót