Skopiowałem zdjęcie z allegro i mam problem

• Autor wątku Autor wątku dzose_mourinho
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dzose_mourinho

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Sprawa przedstawia się tak: Kupiłem koszulkę na allegro od pewnego użytkownika i postanowiłem ją sprzedać. Nie chciało mi się robić zdjęć więc skopiowałem zdjęcia z aukcji na której nabyłem koszulkę, do tego kilka zdań które zawarłem w ofercie pokrywało się z treścią aukcji allegrowicza. Nie wiedziałem, że zdjęcia i treść są objęte prawem autorskim. Wiem, że nieznajomość prawa nie zwalnia z przestrzegania go, ale może ma to jakieś znaczenie.

Wczoraj, dostałem sms-a od tego użytkownika. Napisał w nim, że zgłosił doniesienie do allegro oraz odpowiednich służb w sprawie zdjęć, które wykorzystałem w swojej aukcji i jej treści. Dopisał również, że sprawa w sądzie. Wystraszyłem się trochę i dosyć naiwnie napisałem, że mogę usunąć zdjęcie i zaproponowałem dogadanie się. Szanowny pan jednak odmówił i napisał, że nie ma takiej opcji, sprawa została zgłoszona, treść i zdjęcia skradzione.

Tak to z grubsza wygląda i wiąże się z tym kilka moich pytań, proszę o odpowiedź i jakieś rady.

1. Czy mogę gdzieś sprawdzić czy doniesienie zostało rzeczywiście zgłoszone i czy allegrowicz po prostu nie blefuje?

2. Czy jeżeli złożył doniesienie to może je wycofać i jakie są tego konsekwencje?

3. Co mi grozi?

4. Czy mogę podpisać z nim umowę dotyczącą dostempu do jego zdjęć?

5. Co mam zrobić, jak załagodzić konflikt, jaką formę ugody zaproponować?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i rady

Myślę, że niepotrzebnie się aż tak tym zdenerwowałeś - zazwyczaj krowa która dużo ryczy..." Przypuszczam, że gość ewentualnie zgłosił to do allegro, bo to dość prosta procedura i grozi Ci zapewne jakieś upomnienie od nich..
Co do sądu?! Hm.. nie sądzę żeby mu sie chciało w to bawić, zbyt mała szkodliwość społeczna, choć z tego co czytałam on powinien Cie najpierw wezwać do usunięcia tego zdjęcia i jeśli sie nie zgodzisz to straszyć sądem..
Rozdział 8
Ochrona autorskich praw osobistych

Art. 78.
1. Twórca, którego autorskie prawa osobiste zostały zagrożone cudzym działaniem, może żądać zaniechania tego działania. W razie dokonanego naruszenia może także żądać, aby osoba, która dopuściła się naruszenia, dopełniła czynności potrzebnych do usunięcia jego skutków, w szczególności aby złożyła publiczne oświadczenie o odpowiedniej treści i formie. Jeżeli naruszenie było zawinione, sąd może przyznać twórcy odpowiednią sumę pieniężną tytułem zadośćuczynienia za doznaną krzywdę lub – na żądanie twórcy – zobowiązać sprawcę, aby uiścił odpowiednią sumę pieniężną na wskazany przez twórcę cel społeczny. ..
Myślę, choć oczywiście mogę się mylić, że gościu ma nerwa, że koszulki kiepsko idą..:):D
Na wszelki wypadek wykasuj "przedmiot przestępstwa" i napisz do gościa maila z przeprosinami i go zachowaj:) żebyś miał dowód że wykazałeś dobrą wolę i bedzie dobrze-Pozdrawiam

Powrót