Skopiowana strona internetowa.

• Autor wątku Autor wątku thepolishkiller
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

thepolishkiller

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam, jako iż jestem laikiem w dziedzinie prawa autorskiego, mającym tylko ogólne pojęcie chciałbym się upewnić, czy jeśli mam swoją stronę (a dokładniej forum), które jest moim własnym pomysłem, którego nikt jeszcze nie zrealizował (czego jestem pewien) i nagle ktoś, kto na tym forum był członkiem robi swoje, o identycznej tematyce zmieniając tylko nazwę i mniej ważne rzeczy jak styl, a przenosząc nawet niektóre skrypty - czy po grzecznym poproszeniu o zamknięcie tego forum mogę zadziałać gdzieś "wyżej", w firmie hostującej to forum zgłaszając naruszenie praw autorskich? Zaznaczam, iż mój projekt istnieje ponad rok (na nowym adresie od ponad 7 miesięcy), jest projektem ogólnokrajowym, skierowanym w może nie liczną grupę społeczną (w naszym kraju, bo poza granicami są one dużo, dużo większe), wiele osób może być świadkami tego, iż jestem "prekursorem" tego typu pomysłu a do tego jest na tym forum umieszczona wzmianka o tym, że zastrzegam sobie prawa do tego pomysłu. Czy da się coś z tym zrobić, czy po prostu trzeba znosić tupet niektórych osób?

Art. 1.2. Ochroną objęty może być wyłącznie sposób wyrażenia; nie są objęte ochroną odkrycia, idee, procedury, metody i zasady działania oraz koncepcje matematyczne.

Z pomysłem na forum nie masz racji, jest to bezzasadne żądanie. Takie zastrzeżenia nie mają żadnej mocy prawnej. Jeśli jesteś autorem powielonych skryptów to jedynie w tym miejscu mogło zajść naruszenie prawa autorskiego.

No cóż, czyli trzeba to znieść. Dziękuję za odpowiedź.

Powrót