Skopiowanie opisu z allegro...

• Autor wątku Autor wątku eqe77410
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eqe77410

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Jakiś czas temu skopiowałem opis na allegro i autor tego opisu pisał mi ze sprawa została zgłoszona na policje i do prokuratury co w takiej sytuacji mogę zrobić, dodam ze autor wykupił mi ponad 900 szt danego przedmiotu czy w tej sytuacji mogę go jakoś skłonić do zapłaty? A w dodatku sam autor tekstu ma miniaturkę skopiowana z internetu.

eqe77410 napisał:
... co w takiej sytuacji mogę zrobić, ...
Czekać na rozwój sytuacji lub dojść do porozumienia. Mało prawdopodobne owe zgłoszenie choć nie niemożliwe.

Nie dajmy się zwariować. Skopiowanie opisu nie jest przestępstwem.

Rozpowszechnianie cudzego utworu bez zgody jest przestępstwem zatem nie wypowiadaj się w temacie, o którym nie masz pojęcia. Można jedynie zauważyć małą szkodliwość społeczną co w nie wyklucza dochodzenia roszczeń drogą cywilną.

Nie każdy opis na allegro będzie utworem.

Wskazówka w moim podpisie, a to czy to utwór czy nie nie zależy od Twojej opinii.

@LeszekS - coś chyba link w stopce nie działa. Chętnie poczytam.

A kto Ci powiedział, że to link.

OK, jasne. W innym wątku znalazłem link do tego cytatu, ale, że serwis wiadomosci24 został przejęty/przebudowany to nie można znaleźć już go.

Co do zasady (porady), to się ogólnie zgadzam, ale nie sądzę, aby prokurator chciał się zajmować taką drobnostką. Druga sprawa, to jak twórca takiego opisu wykaże się, że to jego autorskie opracowanie? (zakładam, że taki opis powstał w głowie piszącego).

Osobnym tematem jest wykupienie towaru. Bo jakby nie było zakup na aukcji jest zawarciem umowy kupna-sprzedaży. Można od niej odstąpić, ale to także wymaga formalności. Autor opisu zachował się trochę jak dzieciak i głupio się zemścił.

Ostatnia edycja:
Władzik napisał:
... Co do zasady (porady), to się ogólnie zgadzam, ale nie sądzę, aby prokurator chciał się zajmować taką drobnostką. ...
Przede wszystkim przeczytaj uważnie post #4,
Władzik napisał:
... to jak twórca takiego opisu wykażę się, że to moje autorskie opracowanie? (zakładam, że taki opis powstał w głowie piszącego)....
Napisz to jeszcze raz po polsku
Władzik napisał:
... Osobnym tematem jest wykupienie towaru. ...
Słusznie zauważyłeś i nie jest to temat we właściwym dziale FP dlatego nie został tutaj poruszony.

Powrót