SKOS Stefczyka Kredyt po zmarłym reklamacja

• Autor wątku Autor wątku ghoster24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

ghoster24

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,

proszę o pomoc, gdyż znalazłem się w takim momencie, że nie wiem jakie kroki dalej uczynić. W styczniu ubiegłego roku zmarł mój tata, który posiadał ubezpieczony kredyt w Skok Stefczyka. Po pogrzebie udaliśmy się do SKOK w celu zgłoszenia śmierci i złożenia wniosku o roszczenie ubezpieczeniowe. Roszczenie nam odrzucono, z powodu źle wypełnionej ankiety medycznej. Odwoływaliśmy się kilkukrotnie, lecz cały czas odrzucano nasze wnioski. Złożyliśmy wniosek o interwencję do Rzecznika Finansowego. Procesowanie wniosku u Rzecznika trwało prawie 3 miesiące. W tym czasie Skok wystąpił do sądu z wnioskiem egzekucyjnym. Sprawa odbyła się bez naszej wiedzy. Około miesiąca temu otrzymaliśmy wezwanie komornicze. Natychmiast napisaliśmy wniosek o wstrzymanie egzekucji do czasu interwencji Rzecznika. Do dziś nie otrzymaliśmy odpowiedzi. W tym czasie komornik zajął środki na koncie bankowym mamy. Dziś otrzymaliśmy od ubezpieczyciela Skok informację, że w związku z interwencją Rzecznika zmieniają stanowisko i uznają nam roszczenie ubezpieczeniowe. Według OWU świadczenie zostanie przesłane do osoby uposażonej (mama). Co mam dalej zrobić? Czy zgłosić do sądu informację o zmianie stanowiska ubezpieczyciela? Co z komornikiem? Jak będą wyglądać koszty związane z tak długim procesowaniem (odsetki) i koszty sądowe (koszty egzekucyjne, sądowe itp.)?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

amadis napisał:
Z pozwem o zapłatę.

Tak, tak z pozwem.

Otrzymaliście pozew i nakaz zapłaty?

Otrzymaliśmy, złożyliśmy sprzeciw do nakazu zapłaty do sądu. Do dziś nie otrzymaliśmy odpowiedzi z sądu. Od czasu wysłania minął miesiąc.

Coś jest nie tak. Skoro komornik miesiąc temu wszczął egzekucję, to oznacza że wierzyciel był wcześniej w posiadaniu prawomocnego nakazu zapłaty i jeszcze uzyskał klauzulę wykonalności. W następnej kolejności wniosek wierzyciela o wszczęcie egzekucji. To wszystko trwa.
Chyba że sprzeciw wnieśliście po otrzymaniu nakazu z dokumentacją z kancelarii komornika. W sprzeciwie należało wyjaśnić dlaczego wnosicie sprzeciw po terminie - np. sąd kierował korespondencję na niewłaściwy adres. Zadzwoń do sekretariatu wydziału cywilnego danego sądu i spytaj co ze sprzeciwem.

Czy przypadkiem nie umknęło coś po drodze, co z postępowaniem spadkowym ?
Tak od razu nakaz zapłaty co do osoby która może nawet nie jest spadkobiercą ?

Powrót