Skradzione pliki z komputera

• Autor wątku Autor wątku qwercikowa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

qwercikowa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Doszło do takiej sytuacji:

Pozwoliłam osobie Z zgrać z nośnika jeden z plików, na nośniku było ich więcej. Osoba Z wykorzystując moje zaufanie, skopiowała inne pliki (wykłady z uczelni oraz opracowania moje własne tematów) bez mojej wiedzy i zgody do tego obecnie rozpowszechnia te materiały. Dowiedziałam się o tym dostając w konspiracji własne notatki na e-maila.

Pytanie co właściwie można z tym zrobić?

Witaj,

jeśli materiały, które zostały zgrane, a następnie rozpowszechniane spełniają znamiona utworu w świetle ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 1994 roku (to ocenić możesz tylko Ty sama), to możesz wystosować do osoby pismo (najlepiej listem poleconym za potwierdzeniem odbioru), ewentualnie mailem, o zaprzestanie naruszania Twoich praw autorskich, czyli zwrotu egzemplarzy (kopii) utworów, w posiadanie których ta osoba weszła nielegalnie (kopiując bez pozwolenia) oraz zaprzestania rozpowszechniania wszystkich utworów. Określić termin. Możesz też wystąpić o zadośćuczynienie, ale obawiam się, że bardzo trudno byłoby to wyliczyć. Podstawą byłyby Art. 79 (jeśli utwory rozpowszechniane były bez Twojego podpisu) oraz 79 - 80. wymienionej ustawy. Jeśli by nie poskutkowało pozostawałaby jedynie sprawa sądowa.

Ale może być trudno, bo czy posiadasz jakiś dowód (np. świadków), że pozwoliłaś na skopiowanie jedynie jednego pliku i nie wyrażałaś zgody na rozpowszechnianie utworów?

Ostatnia edycja:
W zasadzie nie dopisałam jeszcze, że podejrzanych o to jest kilka osób. 5 osób zgrywało ode mnie jeden plik(teoretycznie). W jaki sposób formalny mogę dochodzić kto to zrobił?

Świadków posiadam, inne osoby, które były w pomieszczeniu gdzie wyraźnie zaznaczyłam z jakiego folderu i jaki plik mogą skopiować.

no to chyba jest problem z tymi pięcioma osobami - musiałabyś dojść do tego, która osoba (osoby) rozpowszechniły, inaczej oskarżając wszystkich (w tym niewinnych, tych co przegrali tylko jeden plik) mogłabyś się narazić na roszczenia zwrotne w postaci naruszenia dóbr osobistych.

Powrót