Skradzione zdjęcia z sxc.hu

• Autor wątku Autor wątku meekakeszi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

meekakeszi

Witam,
Na stronie sxc.hu mam swoje konto i zamieszczone zdjęcia. Na stronie SERENE SCENES: Relaxing Art on Canvas. - ***** ONLINE SHOP ***** znalazłam dwa moje zdjęcia,które sa sprzedawane bez mojej zgody czy poinformowania mnie o tym fakcie.
Jedno z nich ma tą samą nazwę jak na moim profilu Aghadoe's View na sxc.hu stock.xchng - Aghadoe's view (stock photo by meekakeszi), drugie ma zmieniona nazwę stock.xchng - Loner (stock photo by meekakeszi) z Loner na On my own.
Co moge zrobić w takiej sytuacji? Jak zakazać nielegalnej sprzedazy moich zdjęć i ewentualnie uzyskac profity z dotychczasowej sprzedaży?

Magdalena

Proszę napisać do nich, najlepiej po angielsku o zaprzestanie naruszenia lub ewentualny profit w sprzedazy zdjęć.

A jeżeli napisanie maila z prośbą nie pomoże gdzie moge się zglosić o ewentualną pomoc?Dodam że mieszkam w Irlandii w Dublinie.Czy potrzebna bedzie interwencja prawnika bądź organizacji chroniącej prawa autorskie?

Pozdrawiam Magdalena

No to sprawa z zakresu prawa cywilnego państwa pozwanego więc ewentualne roszczenia będzie trzeba właśnie tam kierować. Prawo polskie nie będzie mieć tutaj pewnie zastosowania.

Z tego co wiem zdjęcia na sxc.hu zamieszcza się do bezpłatnego używania, także w celach komercyjnych. Tak więc, jeśli zrobili z Twojego zdjęcia fotomanipulacje, plakat etc. to mają prawo to sprzedawać.
dokładne dane w regulaminie: stock.xchng - site info

Powrót