skradziono mi pieniadze z konta internetowego

• Autor wątku Autor wątku martinb
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martinb

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, wczoraj w nocy skradziono mi pieniądze z konta internetowego. Czy bank ponosi jakakolwiek odpowiedzialność za pieniądze w banku? Czy powinien posiadać ubezpieczenie na taką ewnetualność?

W jaki sposob?
Przelew czy operacja przy pomocy karty?

Przelwe sobnie gość zrobił z mojego konta na swoje i wybrał kase dzisiaj.

a jak wszedł na konto ? skad mial hasło dostępu?

Tak czy inaczej to sprawa dla Policji i Ptokuratury.

Jasne że zgłosiłem ale wątpie czy gościa znajdą. Ma na pewno fikcyjne konto w banku. A bank przecież nie weryfikują czy dowód klienta jest autentyczny albo jego adres zamieszkania. Idą tylko na sztuki.

No dobra. Ale w jaki sposób udało mu się przelać pieniądze z Twojego konta? Hasło dostępu to jedno, ale przecież do dyspozycji jest jeszcze potrzebne hasło jednorazowe w jakiejś formie (SMS. zdrapka, token).

Wiem ale 2 tyg. temu wpisywałem hasło 3 razy i sie nei zgadzało. System poprosił mnie o hasła jednorazowe, po ich wpisaniu wszedłęm na strone banku. Wtedy włąsnie złodziej przejał moje hasła, Dałem ciałą strasznie, masakra.

I tu leży pewnie pies pogrzebany :(
Prawdopodobnie wyciągnięto od Ciebie hasła jednorazowe - stałeś się ofiarą phishingu.
Co to za bank?
Stronę banku otwierałeś bezpośrednio z przeglądarki, czy z np. linka w mailu od banku? Sprawdzałeś certyfikat bezpieczeństwa strony przed zalogowaniem?

banki często chcą ukryć to, ze nie są tak bezpieczne i oddaja pieniądze
ale sprawę oczywisce zgoś na policję

Powrót