Skradziony produkt A lombard

• Autor wątku Autor wątku Ele242
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Ele242

Użytkownik
Odpowiedzi
39
Dzień dobry ,parę lat temu wystawiłem do lombardu rzecz,która okazała się kradziona. Właściciel przyjechał z policją i odebrali przedmiot. Dostałem za to ok 1tys zl. Teraz dostałem z lombardu list polecony,gdzie domagają się ok 40 tys z odsetkami. Papier niby firmowy,ale mail do nich na `gmail'.
Czy lombardy mają gdzies to w umowie,że na wypadek takiej sytuacji mogą domagać się takich pieniędzy ?czy to może być ściema że strony o osób,co mają dostęp do bazy lombardu

Czy nie najprościej i najszybciej będzie skontaktować się z lombardem? I to najlepiej osobiście?
W tym liście jest wytłumaczone dlaczego się domagają czy pada tylko słowo domagamy się i już?

Nie. Domagają się x kwoty z odsetkami za rzecz ,którą zajęła policja.

Ele242 napisał:
Nie. Domagają się x kwoty z odsetkami za rzecz ,którą zajęła policja.
Z faktów jakie Pan opisał, na ten moment zasadność żądania jest wątpliwa. Pierwsza z brzegu sprawa to wysokość roszczenia. Lombard dochodzi zwrotu udzielonej panu pożyczki, której zabezpieczeniem był pozostawiony przedmiot. Z tego co Pan pisze tej pożyczonej kwoty Pan nie zwrócił. Powinien Pan posiadać swój egzemplarz umowy z lomardem, z którego wynikać będzie chociażby data zawarcia umowy.

Byrhtnoth napisał:
Z faktów jakie Pan opisał, na ten moment zasadność żądania jest wątpliwa. Pierwsza z brzegu sprawa to wysokość roszczenia. Lombard dochodzi zwrotu udzielonej panu pożyczki, której zabezpieczeniem był pozostawiony przedmiot. Z tego co Pan pisze tej pożyczonej kwoty Pan nie zwrócił. Powinien Pan posiadać swój egzemplarz umowy z lomardem, z którego wynikać będzie chociażby data zawarcia umowy.

Umowa była chyba na miesiąc, raz przedłużałem. Nie wykupiłem. Po tym okresie lombard ten przedmiot dał do sprzedaży.

Jak do sprzedaży - jak był kradziony.
te 40 tys. to nie zwrócona pożyczka.
Dlaczego jej nie zwróciłeś?

Nie rozumiem

Powrót