Skradziony telefon - niemiecka policja

• Autor wątku Autor wątku Viru5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Viru5

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Niedawno dostałem maila od niemieckiej policji że jestem posiadaczem skradzionego iPhone 6 Plus który został skradziony w kwietniu. Ja jestem posiadaczem od maja czyli miesiąc pozniej i można powiedzieć ze byłem pierwszym właścicielem bo jako pierwszy go aktywowałem. Tam gdzie kupiłem (allegro) dostałem nawet rachunek z T-Mobile.

Odpisałem i podałem wszystkie namiary gdzie został zakupiony. Długo nie musiałem czekać na odpowiedź i w mailu napisali żebym wyczyścić, przerzucił wszystkie dane z telefonu, wysłał na podany adres posterunku lub zanieść na najbliższy posterunek policji i skontaktował się że sprzedającym o zwrot kasy.

Co robić?

Pozdrawiam.

A patrzyłeś w ogóle czy pod podanym adresem mieści się w ogóle komisariat policji? Bo cała historia brzmi jak jakaś nowa forma oszustwa.

Posterunek policji sprawdzalem i mieści się pod wskazanym adresem. W mailu podany został numer imei telefonu oraz mój numer komórkowy. O kradzieży poinformowała firma apple właśnie dzięki imei.

Ja bym nie wysłał. Policja niemiecka ma narzędzia potrzebne by sprawę przekazać naszej policji i na reakcję naszej policji bym czekał.

moze glupia rada ale skontaktuj sie z apple i dowiedz sie czy telefon rzeczywiscie jest kradziony

Powrót