Skreślenie z listy bezrobotnych

• Autor wątku Autor wątku dgdo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dgdo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Hej, mam takie pytanie, i prośbę o pomoc...

Urząd pracy prawie że mnie zmusił do pójścia na staż jako "instalator urządzeń elektrycznych". Zjawiłem się tam, i powiedziałem "szefowi" że mam stwierdzone na komisji wojskowej - lekkie upośledzenie rozpoznawania barw.

To "szef" który miał mnie przyjąć na staż wpisał mi "brak motywacji do podjęcia pracy na stanowisku - monter urządzeń elektrycznych".

Tego samego dnia udałem się do UP, i pani z okienka do mnie "ale dlaczego pan odmówił podjęcia pracy?" to jej powiedziałem że, jestem daltonistą, mam na to papiery. Dała mi potem do wypełnienia oświadczenie, że w ciągu 7 dni (do 6 grudnia br.)doniosę orzeczenie z komisji wojskowej. Przeszukałem całe mieszkanie i nie mogłem znaleźć. Kilka dni temu dostałem pisemko z UP że nie doniosłem orzeczenia itp i że mam 14 dni na odwołanie się. Na drugi dzień pojechałem do WKU o wydanie kopii orzeczenia. Dostałem i nie wiem co dalej robić.

Jestem osobą studiującą zaocznie - gdzieś w necie wyczytałem że, nie mogą skreślić osób uczących się(nie wiem czy to prawda) za wczasów wziąłem ze szkoły zaświadczenie że, jestem ich uczniem.

Mam kopie orzeczenia z WKU

Miejsce stażu mam oddalone o 60km od miejsca zamieszkania (brak samochodu i prawka)

I teraz mam pytanie, jakie są przypisy prawne (na moją korzyść) by odwołać się od ich decyzji.

Skoro otrzymałeś już decyzję o utracie statusu bezrobotnego to masz 14 dni na odwołanie się. Nie wiem z jakiego powodu zostałeś wyrejestrowany czy z niestawienia się w terminie czy nieprzedstawienia dokumentu czy może odmowy podjęcia pracy? Ma to duże znaczenie. Niemniej do odwołania dołączyłbym orzeczenie oraz powołał się na odległość pomiędzy miejscem odbywania stażu a miejscem zamieszkania.

dgdo napisał:
Jestem osobą studiującą zaocznie - gdzieś w necie wyczytałem że, nie mogą skreślić osób uczących się(nie wiem czy to prawda)
- nie prawda. Status studenta nie chroni przed wyrejestrowaniem z urzędu pracy.

Wyrejestrowanie nastąpił z powodu: "brak motywacji do podjęcia pracy na stanowisku - monter urządzeń elektrycznych".

Zgodnie z informacją, należy odwołać się w ciągu 14 dni (dołącz orzeczenie). Gdybyś na czas dostarczył orzeczenie do urzędu, najprawdopodobniej nie utraciłbyś statusu.

o zdolności do pracy na konkretnym stanowisku decyduje lekarz medycyny pracy

Powrót