Skrócenie kary odebrania prawa jazdy

• Autor wątku Autor wątku Gr3mlin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gr3mlin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. W czerwcu 2007 roku w wyniku kolizji jakiej dokonałem pod wpływem alkoholu(byłem tz. weekendowym kierowcą - wypiłem sporo przez sobote i niedziele a w poniedziałek rano wsiadłem za kółko i miałem jeszcze we krwi) straciłem prawo jazdy na 2 lata. Jestem zawodowym kierowcą i całe życie nim byłem. W tej chwili jestem bezrobotny i nie mogę znaleźć pracy (mam 55 lat i trudno mi w tym wieku coś znaleźć).Czy po jakimś okresie np. 1/3 odbyciu kary czyli w marcu/kwietniu mógłbym napisać podanie o skrócenie wyroku pozbawienia prawa jazdy???Czy miałbym jakiś cień nadzieji na to że mogę mieć skrócony ten okres powiedzmy do roku.Jeśli tak to do kogo musiałbym napisać to podanie.

Jeżeli zakaz wymierzono Ci za wykroczenie to w ogóle nie ma możliwości uznania go za wykonany przed upływem jego terminu(ustawa po prostu w ogóle tego nie dopuszcza).

Jeżeli zakaz wymierzono Ci za przestępstwo popełnione w stanie nietrzeźwości, to choć w wypadku przestępstwa zakaz co do zasady można skrócić (po połowie okresu, ale nie wcześniej niż po roku) to jednak jest wyjątek, kiedy uznanie zakazu za wykonany przed upływem jego terminu jest wykluczone: jest to m.in. popełnienie przestępstwa za które orzeczono zakaz w stanie nietrzeźwości (art. 84 § 2 k.k.).

Powrót