Skrócenie okresu zatarcia (jazda pod wplywem)

• Autor wątku Autor wątku ayahuasca
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ayahuasca

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Witam.

Z tego co wyczytalem w roznych materialach wynika ze okres zatarcia dla wyroku: [pozbawienie prawa jazdy na 1 rok, kara grzywny w wysokosci 500zł oraz warunkowe pozbawienie wolnosci na 6msc w zawieszeniu na 2 lata] wynosi 5 lat. Czy mam racje? Pytam bo na forum tutaj znalazlem odpowiedzi, ktore mowia ze zatarcie nastepuje po 6msc. Prosze o ewentualna korekte.

Chcialbym zadac jednak zasadnicze pytanie. Przyjmujac ze zatarcie nastepuje po 5 latach mozna stwierdzic ze istnieje mozliwosc skrocenia tego okresu do lat 3 w wypadku gdy zachowanie skazanego jest bez zarzutu (zadnych przestepstw i wykroczen). Tutaj moje pytanie: czy przewinienia typu mandat za przechodzenie w niewlasciwym miejscu przez ulice lub mandat za spozywanie alkoholu w miejscu publicznym zaliczaja sie do tych wykroczen, ktore dyskwalifikuja przypadek do skrocenia okresu zatarcia?
Chcialbym sie dowiedziec ogolnie na co mozna sobie pozwolic, a na co uwazac w szczegolnosci (definicja mowi ze mandat karny to uproszczony tryb przyznawania grzywny - jest to dla mnie wszystko niejasne dlatego pytam).

Pozdrawiam.

Wg mnie zatarcie nastąpi po 2.5 roku od uprawomocnienia się przeczenia. Proszę zapłacić grzywnę i pamiętać o zwrocie prawa jazdy.

[cytat="ayahuasca":3ndouobb] czy przewinienia typu mandat za przechodzenie w niewlasciwym miejscu przez ulice lub mandat za spozywanie alkoholu w miejscu publicznym zaliczaja sie do tych wykroczen, ktore dyskwalifikuja przypadek do skrocenia okresu zatarcia? [/cytat:3ndouobb]

Oceni to Sąd. Zatarcie skazania na wniosek jest fakultatywne, co powoduje że nawet gdy skazany spełnia przesłanki (upływ czasu, nienaganne zachowanie, brak mandatów czy kolejnych wyroków itp.) Sąd może nie zarządzić zatarcia skazania.

Mandaty, które wymieniasz jak i wszelkie inne mandaty za wykroczenia mogą mieć wpływ na ocenę czy skazany zasługuje na wcześniejsze zatarcie.

Na marginesie dodam, że zgadzam się że zatarcie w Twoim wypadku ma szansę dokonać się z mocy prawa (bez potrzeby podejmowania decyzji przez Sąd) po upływie 6 miesięcy od zakończenia okresu próby o ile:
- wcześniej nie zostanie zarządzone wykonanie kary warunkowo zawieszonej;
- przed upływem wskazanego terminu wykonane zostaną wszystkie środki karne orzeczone w wyroku (zakaz, świadczenie pieniężne itp.) oraz grzywna

Powrót