Skrócony urlop macierzyński i ubezpieczenie

• Autor wątku Autor wątku Antoniitak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Antoniitak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam,

Mam 3 pytania

1. Będę korzystała ze skróconego urlopu macierzyńskiego - słyszałam, że liczy się on od momentu urodzenia w moim przypadku tzn. martwego dziecka.
- w chwili obecnej przebywam jeszcze (3 tygodnie) na L4, czy aby skorzystać z tego urlopu muszę wystąpić do pracodawcy przebywając jeszcze na L4?? czy jak mi się dopiero skończy to na zaraz na drugi dzień wtedy mam udać się do pracodawcy?

Dodam, że nie mam jeszcze z urzędu stanu cywilnego aktu urodzenia martwego dziecka - nie wiem czy od jego otrzymania mam też jakiś ograniczony czas aby dostarczyć go do pracodawcy?

2. Czy oprócz skróconego urlopu macierzyńskiego należy mi się jeszcze 2 dni urlopu okolicznościowego z tyłu urodzenia dziecka?, chociaż tutaj wątpię , lub 2 dni na śmierć dziecka?
- jeżeli w przypadku urodzenia lub smieci należą mi się jakiekolwiek 2 dni dodatkowe oprócz urlopu macierzyńskiego to kiedy mam je wybrać?

3. Opłacam w pracy najwyższą składkę ubezpieczeniową (ubezpieczenie grupowego), czy na podstawie aktu urodzenia martwego dziecka należy mi się odszkodowanie?, jak sprawdziłam ubezpieczyciel zakładowy ma taką definicję:

„ W przypadku urodzenia martwego noworodka Ubezpieczonego ERGO Hestia jest zobowiązana do wyptaty
Ubezpieczonemu swiadczenia okreslonego w umowie ubezpieczenia, jezeli urodzenie zostalo zarejestrowane we
wasciwym Urzedzie Stanu Cywilnego, a Ubezpieczonemu został wydany akt urodzenia z odpowiedniq adnotacjg.”

- chce tylko nadmienić, iz w moim przypadku było to poronienie, ale klasyfikowane, jako urodzenie martwego dziecka i dla mnie to kwalifikuje się do odszkodowania, jednak kruczki prawne i formułowanie zapisów przez ubezpieczycieli są różne i nie wiem czy nie będą negować tego np skupując się na określeniu stricte „noworodek” itd.

Dziękuję

Odnośnie punktu;

1. Dowiedziałam sie, ze można mieć L4 dłużej wystawione i w trakcie jego skorzystać z skróconego urlopu macierzyńskiego. Jak mnie poinformował ZUS można nawet nie brać urlopu, czy L4 jak się skończy, gdy się nie ma jeszcze aktu urodzonego martwego dziecka z USC, ale trzeba poinformować o tym swój zakład pracy z informacją, że oczekuje się na to od USC i po otrzymaniu zaraz zostanie dostarczony akt., natomiast na złożenie aktu do pracodawcy jest nawet 6 miesięcy, jednak Skrócony urlop macierzyński zaczyna się wiadomo od dnia urodzenia martwego dziecka

Więc proszę tylko o odpowiedź także do pytania 2 i 3

Ostatnia edycja:
i jeszcze oprócz 2 i 3 mam pytanie;

4. Czy jeżeli będę przebywała na skróconym urlopie macierzyńskim załóżmy do października a posiadam jeszcze stary urlop, który nie wykorzystam do końca września to on mi przepada czy w tej sytuacji jest przenoszony i muszę go wybrać zaraz po urlopie macierzyńskim?

Antoniitak napisał:
i jeszcze oprócz 2 i 3 mam pytanie;

4. Czy jeżeli będę przebywała na skróconym urlopie macierzyńskim załóżmy do października a posiadam jeszcze stary urlop, który nie wykorzystam do końca września to on mi przepada czy w tej sytuacji jest przenoszony i muszę go wybrać zaraz po urlopie macierzyńskim?
Dobry.
Jeżeli można wiedzieć jak sprawa sięskończyła?
W moim przypadku żona była w 8 tygodniu ciąży, poroniła i obecnie jest na L4 do dnia 17.07.2026 , a umowe ma z pracą do dnia 31.07. CZy musi iść do ginekologa po L4 , papiery ZAM i zaswiadczenie zostały wysłane do pracodawcy, na razie cisza nic nie wiemy.

Powrót