skrypty na stronach

• Autor wątku Autor wątku kryszic
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kryszic

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam mam następujące pytanie zaznaczam, że sprawa jest czysto teorytyczna.

Jeśli zatrudniałem informatyka we własnej firmie przez dwa lata i teraz on założył własną działalność. Minęły dwa lata od tego jak u mnie pracował i pracuje on teraz używając niektórych skryptów jakie były używane u nas w firmie(niektóre on tez pisał jak był u nas, niektóre modyfikował). Strony są napisana przez niego ale wykorzystuje kilka skryptów od nas z firmy (również takie których nie pisał a tylko na nich bazował u nas). Moje pytanie czy może tak robić jeśli się na to nie zgadzam? czy jest to nie zgodne z prawem ?

Nie jest to zgodne z prawem. Pan, czy może raczej firma, jest bowiem właścicielem majątkowych praw autorskich do tych skryptów, a były pracownik wykorzystuje je nielegalnie. Nie jest istotne, że on jest autorem skryptów. Może uzyskać od firmy licencję za odpowiednim wynagrodzeniem jeśli taka będzie Pana wola.

no ale pracując dwa lata w firmie mógł przyswoić się do tego typu pisania skryptów w tym samym stylu a jeśli potrzebował skryptu np do dodawania zdjęć na serwer to skrypt ten wiadomo będzie miał taki sam mechanizm i składnie programistyczną a styl może powiedzieć ze ma ten sam bo się do takiego przyzwyczaił pracując u nas dwa lata

w sensie jeśli pracował dwa lata na takich skryptach, to będzie umiał napisać taki sam w ten sam sposób

jescze dodam, że nie chodzi tu o jakeis wielkie rozbudowane skrypty tylko małe mające kilka linijek

To co napisałem pozostaje aktualne. Ma Pan jednak rację, jeżeli programista ma napisać skrypt o identycznej funkcjonalności to najpewniej powieli linijki kodu, niekoniecznie nawet świadomie. Tak po prostu uważa za prawidłowe. Nawyk. Szczególnie przy drobnych skryptach - tutaj niczego Pan raczej nie wyegzekwuje. Dopiero przy większych realizacjach byłby sens coś zacząć działać.

Powrót