skuteczne wyjście z spółki oraz z zarządu

• Autor wątku Autor wątku grzesiek9020
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grzesiek9020

Użytkownik
Odpowiedzi
81
Witam
Założyłem z znajomym spółkę z o.o. ja mam 80% udziałów on 20%
ja jestem prezesem i jedynym członkiem zarządu.

Teraz nie mogę poświęcać czasu spółce z względów zdrowotnych i chciałbym wyjść z spółki oraz z funkcji prezesa zarządu

treść rezygnacji
Niniejszym składam rezygnacje z z członka zarządu oraz Prezesa zarządu XYZ Sp. Z o.o. z siedzibą w ….. Rezygnacja wywoła skutek prawny z dniem 29.12.2022r. Powodem mojej rezygnacji jest brak możliwości pełnienia obowiązków członka zarządu oraz prezesa zarządu, z powodów zdrowotnych.

Czy wystarczy jak dziś bym to złożył drugiemu wspólnikowi powyższe pismo i na kopii podpisałby mi się że przyjął. Czy będzie to wtedy skuteczne i znikne z krs jako prezes??
ewentualnie moją kopie podpisaną wysłać do sądu rejestrowego??

Kolejne pytanie czy rezygnacje składać z skutkiem natychmiastowym czy dać jakiś termin??

Nie. Masz zwołać zgromadzenie wspólników by przyjęli twoją rezygnację i by wybrać nowy zarząd. Nowy zarząd powinien złożyć wniosek o wykreślenie ciebie i wpisanie nowego zarządu. Nikogo nie obchodzi twój stan zdrowia, jak chciałeś mieć spółkę i być prezesem to powinieneś zdawać sobie sprawę z swoich obowiązków. Nie jesteście dziećmi, nikt tego za was nie zrobi.

Powrót