Skuteczność egzekucji

• Autor wątku Autor wątku pawlo0912
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawlo0912

Użytkownik
Odpowiedzi
84
Witam.Mam pytanie dotyczące skutecznej egzekucji w alimentach. Na Zaswiadczeniu wystawionym od komornika stwierdza że egzekucja jest skuteczna pomimo że dłużnik zalega z FA i wierzycielem. Dłużnik ma zajęte aktualnie dochody które wystarczają na pokrycie kosztów i alimentów bieżących.Tylko że ja nie otrzymuje żadnych pieniędzy od komornika.Czy komornik ma rację że jest skuteczna pomimo że są zaległości?

Ustawa z dnia 7 września 2007r., o Pomocy osobom uprawnionym do alimentów (Dz.U. z 2018 r. poz. 554) art. 2 pkt. 2:
Ilekroć w ustawie jest mowa o bezskuteczności egzekucji - oznacza to egzekucję, w wyniku której w okresie ostatnich dwóch miesięcy nie wyegzekwowano pełnej należności z tytułu zaległych i bieżących zobowiązań alimentacyjnych; za bezskuteczną egzekucję uważa się również niemożność wszczęcia lub prowadzenia egzekucji alimentów przeciwko dłużnikowi alimentacyjnemu przebywającemu poza granicami Rzeczypospolitej Polskiej, w szczególności z powodu:

a) braku podstawy prawnej do podjęcia czynności zmierzających do wykonania tytułu wykonawczego w miejscu zamieszkania dłużnika,
b) braku możliwości wskazania przez osobę uprawnioną miejsca zamieszkania dłużnika alimentacyjnego za granicą;

guest_user napisał:
Ustawa z dnia 7 września 2007r., o Pomocy osobom uprawnionym do alimentów (Dz.U. z 2018 r. poz. 554) art. 2 pkt. 2:

Czyli komornik nie ma racji i egzekucja jest bezskuteczna?

pawlo0912 napisał:
Czyli komornik nie ma racji i egzekucja jest bezskuteczna?

Nie wiem czy nie ma racji - komornik stwierdza w zaświadczeniu określony stan faktyczny sprawy ... Faktem jest natomiast iż cokolwiek by nie napisał, jeżeli w okresie ostatnich dwóch miesięcy nie wyegzekwował pełnej należności z tytułu zaległych i bieżących zobowiązań alimentacyjnych to egzekucja jest bezskuteczna w rozumieniu przepisów ustawy o Pomocy osobom uprawnionym do alimentów - i to powinna wiedzieć i odpowiednio zinterpretować osoba w MOPS, która rozpoznaje wniosek o świadczenia alimentacyjne.

W MOPS twierdzą że nie jest skuteczna ponieważ jest zadłużenie a komornik swoje że jest skuteczna bo zajęcie wynagrodzenia starcza na opłatę i alimenty

pawlo0912 napisał:
W MOPS twierdzą że nie jest skuteczna ponieważ jest zadłużenie a komornik swoje że jest skuteczna bo zajęcie wynagrodzenia starcza na opłatę i alimenty

No to skoro MOPS stwierdził że jest bezskuteczna to w czym problem?

guest_user napisał:
No to skoro MOPS stwierdził że jest bezskuteczna to w czym problem?

W tym problem ze mops chce zaswiadczenie a komornik wystawia zaswiadczenie o skutecznej mimo że jest zaległości dla FA i dla mnie.

pawlo0912 napisał:
W tym problem ze mops chce zaswiadczenie a komornik wystawia zaswiadczenie o skutecznej mimo że jest zaległości dla FA i dla mnie.

Ustawę o o Pomocy osobom uprawnionym do alimentów stosuje MOPS a nie komornik. To pracownik MOPSU ma wiedzieć że skuteczna egzekucja od przysłowiowego "miesiąca" jest - co do zasady - bezskuteczną dla potrzeb nabycia prawa do świadczeń.

Nie mniej jednak jeżeli to dla pracownika MOPS sytuacja "bez wyjścia", to zwróć się do komornika osobiście z prośbą o opisanie tego zaświadczenia tak, aby pracownikowi MOPS się "podobało"...

Powrót