skutki niewymeldowania

• Autor wątku Autor wątku frogyy89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

frogyy89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
witam,
ponad rok temu bylam na erasmusie we Frankfurcie nad Menem. na miejscu zostalam poinformowana ze musze sie zameldowac, co tez zrobilam. niestety nie raczyl mi juz nikt powiedziec ze przed wyjazdem musze sie WYMELDOWAC.
dzisiaj przebywam w Berlinie,wczoraj poszlam sie zameldowac, gdzie przy okazji dowiedzialam sie o ww. formalnosciach. Urzednik zadzwonił do Frankfurtu i poinformowal Pania jak wyglada sytuacja. podpytalam go czy moge miec w zwiazku z tym jakies problemy np. z ubezp. zdrowotnym. powiedzial ze nie.

jak uwazacie, czy moze przyjsc informacja z koniecznoscia zaplacenia skladek wstecz ? czy moge jakos udowodnic ze bylam w tym czasie w Polsce ? (nie pracowalam ,jedynie studiowalam i mieszkalam z rodzicami).

pozdrawiam

Jeżeli zameldujesz się w Berlinie zostaniesz automatycznie wymeldowana z Frankfurtu

w zaden sposob nie odpowiada to na moje pytanie. jestem juz tutaj od wczoraj zameldowana. chodzi mi o to czy moge zostac obciazona skladkami na ubezp zdrowotne za ok. rok czasu gdy bylam zameldowana we Frankfurcie a naprawde mieszkalam w PL. czy mozna im to jakos udowodnic...

wszystko zalezy czy przy wymeldowaniu podalas date od ktorej nei mieszkasz w niemczech i czy oni to zaakceptowali a tym samym czy masz od nich Bescheinigung z dokladna data od kiedy tam nie mieszkasz. Jezeli na kwicie masz date wymeldowania taka jak przy meldunku w berlinie to musisz to odkrecic, udowodnic ze nie bylo Cie w DE.

Powrót