skutki podziału spółki

• Autor wątku Autor wątku Redire
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Redire

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam!!

moje pytanie brzmi tak jak w temacie. co się dzieje po podziale spółki (najbardziej interesuje mnie spółka akcyjna)
jakie skutki wywiera podział na wspólników
jakie na osoby trzecie (np wierzycieli)

Nie mam pojęcia gdzie tego szukać. Potrzebne jest mi to do pracy magisterskiej więc byłbym bardzo zadowolony tytułów książek w których można coś takiego znaleźć.

Pewnie w kodeksie spółek handlowych mozna by coś znaleźć

tak, to wiem ale chciałbym poprzeć też moją pracę pewnymi książkami

no i ogólnie, co jest ważniejsze co mnie, na co zwracać uwagę

Prawo spółek handlowych????
Komentarze do k.s.h.???
To chyba nie ma być praca magisterska z prawa, co?

nie... z administracji

to proponuję udać się do biblioteki i wziąć do ręki komentarze do k.s.h.

najgorsze jest to że już tak zrobiłem. pisałem o sukcesji, o likwidacji spółki dzielonej, o przejściu zobowiązań na spółki przejmujące o przejęciu akcji i chyba jeszcze napisze kilka zdań o przejściu zobowiązań podatkowych ale zawiodłem się. mam tego zbyt mało. (ja nie potrafię lać wody)

obawiam się że to wszystko ale mam nadzieję że mi jeszcze coś podpowiecie jeżeli zapomniałem o czymś. Z biblioteka też mam problem bo do biblioteki z uczelni mam trochę ponad 80 km a z tego co się orientuję nie ma bliżej takiej która mogłaby mi pomóc.

Nie potrafię ci pomóc, ale mam pytanie :)
Jeżeli dysponujesz komentarzem 4 Panów S to powiedz mi mniej więcej co oni piszą na temat kwestii odpowiedzialności za zobowiązania spółki dzielonej przez wydzielenie.
Czy spółka dzielona oraz spółka która otrzymała majątek w wyniku ,,wydzielenia" odpowiadają solidarnie na podst. 529par2 w zw. z 546par1 ksh?

wybacz, nie wchodziłem dawno na forum

no i niestety, odpowiedzieć Ci na to nie mogę. nie mam tego komentarza

Już znam odpowiedź.
Większość doktryny mówi solidarność.

Powrót