Ślub cywilny a obywatelstwo dziewczyny.

• Autor wątku Autor wątku seeadler
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

seeadler

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam mam pytanie. Wraz z moją dziewczyna panujemy wyjazd do naszych sąsiadów w celu podjęcia pracy i zamieszkania. Sprawa wygląda tak, ze moja dziewczyna posiada obywatelstwo Niemieckie a ja nie. I teraz pytanie, czy np. w sytuacji gdy chcielibyśmy się starać o jakiś zasiłek np. mieszkaniowy czy dla bezrobotnych to lepiej było by być małżeństwem ?. Na ile może się nam przydać ślub ?

Inaczej nic nie zyskujesz a tak po 3 miesiącach masz już lżej ślub może w Polsce taniej a daje to samo.

Witam, mam podobną sprawę jak użytkownik wyżej. Otóż mam męża i on nie ma obywatelstwa niemieckiego. Ja mam obywatelstwo niemieckie. Mąż chce wyjechać do pracy od lutego jako lekarz już mu przyznali miejsce. Wiem, że zanim on dostanie to obywatelstwo to będzie bardzo długo, ale chciałabym się dowiedzieć czy można w konsulacie albo w innym instytucie otrzymać takie zaświadczenie dla męża o tym, że ja posiadam obywatelstwo niemieckie. Już gdzieś o tym słyszałam, ale nie wiem na ile to jest wiarygodne. Czy może mi ktoś pomóc?

nie ma takiego czegoś, to nie ważne że ty masz obywatelstwo, skoro on bedzie pracował jako Cudzoziemiec. Po cóż mu takie zaświadczenie ?

Otóż istnieje takie coś i bardzo to ułatwia sytuację. Tylko nie wiem gdzie można takie coś zdobyć

że ja posiadam obywatelstwo niemieckie. Już gdzieś o tym słyszałam, ale nie wiem na ile to jest wiarygodne. Czy może mi ktoś pomóc?
Jeżeli ty posiadasz obywatelstwo to mąż po 3 miesiącach otrzymuje prawo pobytu i prawo do rejestracji w bezrobociu niemcy.

Powrót