Ślub na Ukrainie i co potem

• Autor wątku Autor wątku jasiek1005
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jasiek1005

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie przepraszam jeśli temat już był ale nie mogę nic znaleźć a czasu coraz mniej :( mianowicie 29.01 br. biorę ślub cywilny w Zaporożu na Ukrainie i mam następujące pytanie co gdzie potem musimy z żoną załatwić żeby mogła odrazu ze mną wrócić do polski dodam że żona przyjmuje moje nazwisko i właśnie tu pojawia się problem z paszportami :( brał ktoś z was ślub tam może ktoś ma to wszystko za sobą i jest mi w stanie podpowiedzieć co robić. Bardzo proszę o pomoc

Żona nie będzie mogła zaraz wyjechać do Polski. Najpierw zmieni dow. os. i paszport na Ukrainie.
Akt zawarcia małżeństwa Pan będzie musiał umiejscowić w USC w Polsce (będzie potrzebne tłumaczenie na jęz. polski wykonane przez tłumaca przysięgłego). Następnie Pan powinien załatwić zaproszenie dla żony (Wydział ds. obcokrajowców Urzędu Wojewódzkiego) na pobyt. Na podstawie zaproszenia w konsulacie RP żona otrzyma wizę i dopiero będzie mogła na jej podstawie wjechać na teren RP.

Przejedzie się Pan do Konsulatu Generalnego w Charkowie (lub zadzwoni) - istnieje po to, by udzielać wszelkiego rodzaju informacji.

Ostatnia edycja:
Dziękuje za odpowiedź teraz już jestem przynajmniej troszkę mądrzejszy.

Powrót