Ślub w Niemczech a meldunek

• Autor wątku Autor wątku mariacardana
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mariacardana

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam! Mam takie pytanie. Jestem związana z obywatelem niemieckim, ale obecnie oboje mieszkamy poza Niemcami. Planujemy w tym roku przyjechać do Niemiec, gdzie również chcieliśmy wziąć ślub. I tutaj pytanie - z nim nie ma problemu oczywiście, ale czy ja muszę się NAJPIERW meldować, żeby móc się hajtnąć w Niemczech? Chciałam tego uniknąć, bo najprawdopodbniej na samym początku przez 2-3 miesiące nie będę pracować w Niemczech - czyli nie będę miała ubezpieczenia. Chcieliśmy podpiąć mnie pod jego ubezpieczenie, żeby uniknąć problemów i móc się spokojnie rozkręcić ze zmianami życiowymi, ale z tego, co słyszałam, aby się hajtnąć, muszę przedstawić zaświadczenie o zameldowaniu? A jeśli się zamelduję zanim będę podpięta pod niego, to za ten okres oczywiście będą kary... Jest jakiś sposób, żeby to ominąć? A może łatwiej by było na ten początkowy okres się prywatnie ubezpieczyć?

Wezcie slub w Danii, do tego nie potrzeba zameldowania w Danii, tylko 3-4 dni pobytu, a slub dunski jest wazny w Niemczech

Zamelduj sie, wykup ubezpieczenie w panstwowej kasie chorych, w której ubezpieczony jest twój przyszly maz, nie jest to drogie, unikniesz konsekwencji, a i pózniejsze "podpiecie" pod ubezpieczenie meza bedzie nieproblematyczne.

Powrót