ślub z cudzoziemcem ubiegającym się o azyl w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku marta231
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marta231

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Proszę o pomoc lub informacje, do kogo mam się zwrócic z moim problemem.
Czy jest jakaś możliwośc zawarcia małżeństwa z Syryjczykiem w Polsce (nie posiada on obecnie żadnych dokumentów, uciekł do Niemiec ze swojego kraju z powodów politycznych i złożył wniosek o azyl. Niestety jego wniosek został rozpatrzony negatywnie :( ) Czy jest jakaś możliwośc, aby mógł legalnie przybyc do Polski w celu zawarcia małżeństwa? Czy może mi ktoś polecic prawnika w Krakowie lub Katowicach specjalizującego się w takich sprawach??
Z góry dziękuję za pomoc.

Oburzające jest to jak cudzoziemcy są traktowani w Niemczech. Nie są informowani o swoich prawach, nie zostaje im przydzielony żaden opiekun lub osoba troszcząca się o ich sprawy. Treśc Interview dostają w obcym dla nich języku, i są zdani tylko na siebie, nikt ich nie informuje o tym co z nimi dalej będzie. Już nie wspomne o sprawach socjalnych...

Jeśli to możliwe proszę tego Pana sprowadzić do Polski, jest szengen więc problemów z tym mieć Pani chyba nie będzie, jeśli ten Pan nie jest w obozie dla uchodzców, później udać się do ambasady Syrii po dokumenty dla Pana i może Pani z nim brać ślub. Oczywiście może sie okazać że będą wymagane jakieś dodatkowe potwierdzenia lub wypisy to już dowie się pani w trakcie. Z tego na ile mnie wiadomo Pan będzie mógł na podstawie małżeństwa z Panią pozostać w Polsce, otrzymać kartę pobytu czasowego a po 8 latach stałego co go uprawni między innymi do świadczeń zdrowotnych. Kartę pobytu czasowego myślę że otrzyma bez problemu natomiast ze stałym jest trochę gorzej i długo się czeka ale jest to możliwe. Z tego co Pani pisze Pan jest nielegalnie w europie więc nie gwarantuje że opisany przeze mnie sposób podziała, bo wystarczy że któryś urzędnik się doczepi lub ambasada mu nie wyda dokumentów. Proszę próbować.

Powrót