Ślub z Niemcem a mieszkanie w Szwajcarii

• Autor wątku Autor wątku winki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

winki

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Jestem Polką, planuję ślub z Niemcem, który obecnie przebywa w Szwajcarii i tam legalnie pracuje. Po ślubie zamierzamy przez parę lat mieszkać w Szwajcarii, potem ewentualnie przenieść się do Niemiec. Moje pytania:

1) Gdzie "najlepiej" ze względów prawnych lub praktycznych urodzić dziecko, w Szwajcarii, Niemczech czy Polsce?

2) Jakie obywatelstwo bedzie miało moje dziecko urodzone w Szwajcarii? (Czy bez względu w jakim kraju sie urodzi, zawsze bedzie miało obywatelstwo niemieckie)?

3) Czy dziecko urodzone w którymkolwiek z tych krajów, bedzie miało zarazem w Polsce (wg polskiego prawa), obywatelstwo polskie?

4) Czy w razie rozwodu dziecko bedzie musiało zostać np. w Niemczech lub w Szwajcarii (jesli ja bede chciała wyjechać na stałe do Polski) albo ojciec bedzie stał na uprzywilejowanej pozycji z tego względu,że dziecko urodziło się np. w Niemczech lub Szwajcarii a ojciec jest Niemcem?Jak patrzą na ta sprawę niemieckie sądy?

5) Czy w razie rozwodu będe stała na gorszej pozycji względem męża Niemca, jesli nie bede jeszcze miała obywatelstwa niemieckiego?

6) Czy na dziecko urodzone w Polsce lub w Szwajcarii i tam mieszkające z rodzicami (tak jak by było w moim przypadku) dostaje sie jakies wsparcie finansowe Z Niemiec(Elterngeld, Kindergeld)?Czy raczej ze Szwajcarii?

7) Czy przeprowadzając się i przewożąc przedmioty(meble, inne wyposażenie)z Polski do Niemiec lub Szwajcarii bede musiała płacić na granicach jakieś cło czy inne opłaty?

8)Czy wychodząc z Niemca i bedac na stałe zameldowana w Niemczech lub Szwajcarii pozbywam sie jakichś praw w Polsce?

9)Czy majatek, ktory już posiadam, zanim wyjde za mąż, bedzie wg prawa(polskiego, niemieckiego?) we wpólnocie majątkowej?

8/ Dopóki będziesz miała polskie obywatelstwo nie stracisz żadnych praw w Polsce.

Powrót