Slub z obywatelka niemiec.

• Autor wątku Autor wątku loliusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

loliusz

Witam moja dziewczyna 2 miesiace temu otrzymala niemieckie obywatelstwo.
Ja w tym momencie mieszkam w polsce i nie mam stalego miejsca zameldowania.
Planujemy wziasc slub cywilny w niemczech pytanie brzmi czy musze sie zameldowac w polsce czy w niemczech ?

Mam juz gotowy miedzynarodowy akt urodzenia i zaswiadczenie o zdolnosci do zawarcia malzenstwa z polskiego USC.

Dodam ze bardzo slabo znam niemiecki... rozumiem wszystko ale nie potrafie poprawnie mowic.

Jaki prawa beda mi sie nalezaly po slubie z niemka ?
Czy zona bedzie musiala zameldowac ze mnie utrzymuje ? Bo z tego co wiem to wyklucza pobierania jakiegokolwiek socjalu. Czy z racji tego ze bede mial zone niemke bede mogl prosic panstwo np o doplate na mieszkanie i oplacenie kursu integracyjnego ?

Zaden z linkow nie odnosi sie do naszej sytuacji. Ona mieszka w niemczech od 9 lat z czego nie pracowala w tym okresie w sumie okolo 6 miesiecy. Ja mieszkam w polsce, bez stalego meldunku. Chcemy wziasc slub. Co nam bedzie do tego potrzebne, czy ona musi sie wykazac tym ze moze mnie utrzymac. Jezeli sie wykarze to mozemy zapomniec o socjalu tak ?

widocznie nie rozumiesz
przeciez sam piszesz ze otrzymala obywatelstwo 2 miesiace temu.A co za roznica czy 2 miesiace temu czy 20 lat.
W linku jest ta sama sytuacja (malzenstwo z obywatelem Niemieckim)a wiec Ty jako obywatel EU potrzebujesz na pobyt Freizügigkeitsbescheinigung po 3 miesiacach ,do 3 miesiecy nie masz zadnych praw ,zeby to uzyskac musisz miec prace,ubezpieczenie niemieckie lub wystarczyjace srodki na utrzymanie .Chyba ze ona jest w stanie Cie utrzymac i to potwierdzi w Ausländeramt.
tu prosze po niemiecku
Freizügigkeitsgesetz – Wikipedia
a tu po polsku
http://www.justlanded.com/polski/Niemcy/Niemcy-Przewodnik/Wizy-i-pozwolenia/Pozwolenia-na-pobyt

Zreszta socjal jest placony na rodzine kazdy dochod brany pod uwage,nikt z osobna Tobie placil nie bedzie.

Ostatnia edycja:
belunia
Ma racje obecnie tak jest narazie na socjal nie licz.
Zameldowanie ok nie ma problemu
Rejestracja w Arbeicamcie ok
Narazie tyle

Powrót