Ślub za zgodą rodziców w wieku 16 i 21 lat

• Autor wątku Autor wątku kruczkowskaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kruczkowskaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam, pojawiłam się na portalu ze sprawą dotyczącą ślubu nieletniej z pełnoletnim, a mianowicie: mam 16 lat od długiego czasu jestem z 21 latkiem, który jest z Ukrainy. Aktualnie czeka na decyzje w sprawie karty pobytu w Polsce. Mieszka w Polsce od 4 roku życia. Chciałabym aby mógł zostać na stałe w naszym kraju, lecz wiem że uda sie to tylko gdy wezmę z nim ślub. Kocham go i chce w przyszłości założyć z nim rodzinę lecz wiem, że może się to nie udać gdy nie dostanie karty pobytu. Czy za zgodą rodziców mogłabym wziąć z nim ślub cywilny? Proszę o szybką odpowiedż. :confused::confused::confused:

Odpowiedzią na Twoje pytanie jest art 10§ 1KRO
Przepis prawny:
art. 10
§ 1. Nie może zawrzeć małżeństwa osoba nie mająca ukończonych lat osiemnastu. Jednakże z ważnych powodów sąd opiekuńczy może zezwolić na zawarcie małżeństwa kobiecie, która ukończyła lat szesnaście, a z okoliczności wynika, że zawarcie małżeństwa będzie zgodne z dobrem założonej rodziny.

Dziecko kochane, rozumiem emocje wynikające z wieku. Ale ślub nie może być sposobem na uzyskanie przez kogokolwiek uprawnień administracyjnych. To, że obcokrajowiec nie otrzyma tym razem odpowiednich dokumentów, nie oznacza, że w przyszłości nie bęzie można zawrzeć z nim związku małżeńskiego. Te sprawy trzeba rozdzielić i w żadnym przypadku nie mieszać.
Trzeba też wiedzieć, że zawarcie zwiążku małżeńskiego wcale nie gwarantuje zamieszkania obcokrajowca w kraju zamieszkania jego małżonka.

Osoba nieletnia może zawrzeć związek małżeński nie za zgodą rodziców, lecz sądu rodzinnego i z ważnych powodów. Sąd może zezwolić ślub dla kobiety, która ukończyła lat 16. To sąd ocenia, na ile ważne są powody, ale uzyskania w ten sposób przez obcokrajowca prawa pobytu za taki powód raczej nie uzna.

rws-92 napisał:
Dziecko kochane, rozumiem emocje wynikające z wieku. Ale ślub nie może być sposobem na uzyskanie przez kogokolwiek uprawnień administracyjnych. To, że obcokrajowiec nie otrzyma tym razem odpowiednich dokumentów, nie oznacza, że w przyszłości nie bęzie można zawrzeć z nim związku małżeńskiego. Te sprawy trzeba rozdzielić i w żadnym przypadku nie mieszać.
Trzeba też wiedzieć, że zawarcie zwiążku małżeńskiego wcale nie gwarantuje zamieszkania obcokrajowca w kraju zamieszkania jego małżonka.

Osoba nieletnia może zawrzeć związek małżeński nie za zgodą rodziców, lecz sądu rodzinnego i z ważnych powodów. Sąd może zezwolić ślub dla kobiety, która ukończyła lat 16. To sąd ocenia, na ile ważne są powody, ale uzyskania w ten sposób przez obcokrajowca prawa pobytu za taki powód raczej nie uzna.

Dziękuje za szybką odpowiedź chciałam sie tylko dowiedzieć jak wyglada ta sprawa bo rozmawiałam po prostu z mamą mojego chlopaka i chciałyśmy się upewnić czy to mogło by coś dać

mala mi78 napisał:
Odpowiedzią na Twoje pytanie jest art 10§ 1KRO
Przepis prawny:
art. 10
§ 1. Nie może zawrzeć małżeństwa osoba nie mająca ukończonych lat osiemnastu. Jednakże z ważnych powodów sąd opiekuńczy może zezwolić na zawarcie małżeństwa kobiecie, która ukończyła lat szesnaście, a z okoliczności wynika, że zawarcie małżeństwa będzie zgodne z dobrem założonej rodziny.

Czyli do zawarcia związku małżeńskiego w danym wieku musiałabym być w ciąży czy też coś innego musiałoby na to wpływać tak ?

Niekoniecznie ciążą. Nie radziłbym tej drogi, naprawdę. Tylko sobie życie skomplikujecie.
Co robi chłopak w Polsce? Rozumiem, że jego matka prawdopodobnie kiedyś przyjechała do pracy. Jej syn urodził się na Ukrainie, obydwaj jego rodzice to obywatele Ukrainy bez polskich korzeni. Gdyby chłopak się uczył, z łatwością uzyskałby prawo pobytu do ukończenia nauki.

Jego mama przyjechała do swojej mamy. Jego prababcia ma polskie korzenie. Chłopak juz się nie uczy skończyl gimnazjum i pracuje w stoczni gdańskiej. Jego mama ma drugiego męża Polaka z którym ma jeszcze troje dzieci. Mają stałe miejsce zamieszkania i stała prace czy to nadal wyklucza jego pobyt w Polsce ?

To moim zdaniem bardzo silne argumenty.
Absolutnie odradzałabym staranie się o dodatkowe argumenty twoim kosztem - choć tak pewnie na to nie patrzysz.

Prababcia, niestety, nie wystarczy dla uzyskania Karty Polaka. Więc pozostaje argumentacja trwałości pobytu, możliwość samodzielnego utrzymania się. Jeżeli ojczym (samodzielnie lub razem z matką chłopca) jest w stanie użyczyć mu lokalu (a więc młody ma zapewniony dach nad głową), może otrzymać prawo pobytu. Ponieważ chłopak jest pełnoletni, urząd rozpatruje nie sytuację rodziny jego matki, lecz jego własną.

rws-92 napisał:
Prababcia, niestety, nie wystarczy dla uzyskania Karty Polaka. Więc pozostaje argumentacja trwałości pobytu, możliwość samodzielnego utrzymania się. Jeżeli ojczym (samodzielnie lub razem z matką chłopca) jest w stanie użyczyć mu lokalu (a więc młody ma zapewniony dach nad głową), może otrzymać prawo pobytu. Ponieważ chłopak jest pełnoletni, urząd rozpatruje nie sytuację rodziny jego matki, lecz jego własną.
Aktualnie rozpatrują jego sprawę i czekamy na decyzje w sprawie karty pobytu. Jego wujek jest 2 lata po ślubie i uzyskał stały pobyt w Polsce

Co innego ślub z obywatelem kraju, o pobyt w którym się ubiega, a co innego ubieganie się o pobyt z innych powodów.
Szkoda, że poprzestał jedynie na gimnazjum (swoja drogą zadziwia mnie matka chłopaka).

rws-92 napisał:
Co innego ślub z obywatelem kraju, o pobyt w którym się ubiega, a co innego ubieganie się o pobyt z innych powodów.
Szkoda, że poprzestał jedynie na gimnazjum (swoja drogą zadziwia mnie matka chłopaka).
Miał problemy z uzywkamk wiec stwierdziła żeby lepiej jeździł do pracy gdzie pracuje jego rodzina niż do szkoły w której połowa to narkomani

Był notowany jako narkoman? Zatrzymywany? W takim przypadku prawa pobytu raczej nie uzyska. A dla Ciebie to i lepiej.

rws-92 napisał:
Był notowany jako narkoman? Zatrzymywany? W takim przypadku prawa pobytu raczej nie uzyska. A dla Ciebie to i lepiej.
rok temu był na odwyku i normalnie uzyskał kartę pobytu, wiec teraz tez powinien dostać

Czy powinien? Raczej może, ale to dopiero się okaże.

Powrót