Ślub-Żona I Komornik

• Autor wątku Autor wątku roobin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

roobin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam
Mam pytanie w najbliższym czasie mam ślub, mam też komornika na karka którego powoli spłacam i wiem że przed ślubem moje długi są tylko moje i zona nie będzie za nie odpowiadała, ale mam inne pytanie skąd w ogóle Komornik dowiaduje się że wyszedłem za mąż i mam żonę ?

skąd w ogóle Komornik dowiaduje się że wyszedłem za mąż i mam żonę ?
Dobre. Jak można wyjść za mąż i mieć żonę? Ty możesz ożenić się a nie wyjść za mąż.

Komornika nie będzie interesowała Twoja żona, bo w jakim celu? Jego interesuje wyłącznie Twój majątek. Ewentualnie jeszcze wspólny małżeński który może powstać w przyszłości.

Tyle i ja wiem ale chodziło mi o to skąd w ogóle komornik dowiaduje się o tym czy ktoś wziął ślub ?
To ze nie będzie go interesowała to i ja wiem :), a co do wspólnego majątku w przyszłości to intercyzę można spisać.

Nie dowiaduje się, bo nikt go o tym nie informuje. Może dowiedzieć się, w trakcie wykonywania czynności egzekucyjnych.

Dowiaduje się z jednego, powiedzmy dostępów elektronicznych, do którego ma uprawnienia.

Hmm...,czyli jakich dostępów elektronicznych ? bo z tego co wiem może zapytać się w Urzędzie Skarbowym albo w cepik czy mamy coś wspólnego i czy się razem rozliczamy, ale nie będzie widział bo będzie intercyza. Dlatego zapytałem się z ciekawości czy może to ustalić. Bo jak napisał Reset321 może ale w trakcie wykonywania czynności egzekucyjnych.

może zapytać się w Urzędzie Skarbowym albo w cepik czy mamy coś wspólnego i czy się razem rozliczamy
Nie, nigdy nie pyta o majątek wspólny. Przy intercyzie, wspólnego, nigdy nie będzie. Już pisałem, że będzie szukał Twojego majątku.
Najczęściej to sam dłużnik lub jego małżonka informują, że majątek będący we władaniu dłużnika a który komornik usiłuje zająć, jest majątkiem osobistym nie wchodzącym w skład wspólności majątkowej małżeńskiej i powołują się na intercyzę.
a co do wspólnego majątku w przyszłości to intercyzę można spisać.
Pewnie, że można. Już tu tacy byli. Z małżeństwa wyszli w podartych spodniach i z dziurami w skarpetach. Bo wszystko na żonę. Na dodatek dług nadal do spłaty. Potem płacz, że tyle kasy władowali w majątek nie do odzyskania. Tylko nie pisz, że Ciebie to nie dotyczy.

Masz racje każdego z Nas może to dotyczyć i z tym nie będę się spierał :),oczywista oczywistość ;)

LLawyer napisał:
Tak, może ustalić.

Oczywiście dotyczyło to informacji o zawarciu związku małżeńskiego ( pozyskanie info bez wychodzenia z kancelarii ) a nie ustroju majątkowego małżeńskiego.

LLawyer napisał:
Oczywiście dotyczyło to informacji o zawarciu związku małżeńskiego ( pozyskanie info bez wychodzenia z kancelarii ) a nie ustroju majątkowego małżeńskiego.
Dowiaduje się z jednego, powiedzmy dostępów elektronicznych, do którego ma uprawnienia.

Długo mnie nie było ....LLawyer; pytanie do Ciebie o jakie konkretnie dostępy elektroniczne masz na myśli ?
Bo komornik nie ma wglądu do Urzędu Stanu cywilnego a tylko tam można zobaczyć czy masz żonę czy nie...czy się mylę ?

Bo RESET 321 pisze co innego

Powrót