SLUB

• Autor wątku Autor wątku Dajana
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dajana

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
ślub cywilny 17 latki z 20 latkiem
Witam.Wraz z chłopakiem chcemy sie pobrac gdyz mamy 4 miesieczne dziecko zlozylismy podanie opłaciliśmy znaczek i kuratora z wywiadu 5.04 ma odbyc sie sprawa sek w tym zemoi rodzice nie wyrazaja zgody na zawarcie zwiazku co w tej sytuacj mam zrobic dodam zedziecko traktuja jak swoje nie mam prawa nicpowiedziec musze robic tak jak mi kaza inaczej jest zletak ogólnie mam wogólne zła atmosfere ciagłe kłutnie wyzwiskaproszedoradźcie

Wedle posiadanej przeze mnie wiedzy, może Pani sama wystapić do sądu o zgodę na ślub i zapewne taka zgoda zostanie udzielona (ze względu na dziecko)
Po zawarciu związku staje sie Pani - z mocy prawa - osobą pełnoletnią i wtedy nie rodzice tylko Pani będzie decydować o sobie i dziecku.
Kpc stanowi:
[lex:7t9p64za]Art. 561. § 1. (496) Zezwolenia na zawarcie małżeństwa kobiecie nie mającej ukończonych lat osiemnastu udziela sąd opiekuńczy na jej wniosek. Postanowienie o udzieleniu zezwolenia staje się skuteczne z chwilą uprawomocnienia się i nie może być zmienione ani uchylone.
(...)
§ 3. W postanowieniu o udzieleniu zezwolenia wymienia się osobę, z którą małżeństwo ma być zawarte. Przed wydaniem postanowienia rozstrzygającego taki wniosek sąd wysłucha wnioskodawcę, osobę, z którą małżeństwo ma być zawarte, oraz w razie potrzeby osoby bliskie przyszłych małżonków. (...).
Art. 5611. (497) W sprawach, o których mowa w art. 561, sąd może zarządzić przeprowadzenie przez kuratora sądowego wywiadu środowiskowego w celu ustalenia warunków, w jakich żyją osoby ubiegające się o udzielenie zezwolenia.[/lex:7t9p64za]
Nie wiem, jaki wpływ będzie miała negatywna postawa rodziców na decyzję sądu, ale jeśli przyszły partner ma swoje dochody oraz mieszkanie, to ich negatywne nastawienie nie powinno mieć tak dużego wpływu na końcowy werdykt.

Powrót