Słupki blokujące wyjście z posesji na drogę

• Autor wątku Autor wątku Bcola
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bcola

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry,

Chciałbym się dowiedzieć jak wyglądają przepisy dotyczące słupków blokujących w poniższym przypadku.

Chciałbym zamontować 2 słupki przy wyjściu z posesji z lewej oraz z prawej strony w celu bezpieczeństwa oraz z tego powodu, iż kierowcy na dość wąskiej drodze wewnętrznej dwukierunkowej zjeżdżają na pobocze niszcząc je i przenoszą błoto na mój podjazd i wejście z kostki, co stwarza też niebezpieczeństwo przy wyjściu z furtki.
Droga kończy się bardzo niskim krawężnikiem i całe pobocze od krawężnika (1,5m) jest prywatne aż do ogrodzenia. Tutaj też był prowadzony spór z miastem gdyż pierwotne plany drogi były takie, że droga miała kończyć się zaraz przy ogrodzeniu , wtedy wyjście z furtki byłoby od razu na drogę. Czy mogę takie słupki zamontować 10cm od krawężnika? czy muszę zachować odległość 0,5m? Teren prywatny ale jak wiemy w naszym kraju na terenie prywatnym wszystkiego i tak nie można robić.

Chciałbym uniknąć sytuacji w której kierowca uderzy w słupek i będzie to moja wina z racji nieprzepisowego ulokowania. W przyszłości planuję przed ogrodzeniem zasadzić drzewka więc chciałbym zabezpieczyć trochę pobocze lub też położyć kostkę wyżej od krawężnika aby utrudnić wjazd.
Używam słowa pobocze ale jest to droga wewnętrzna która ma chodnik po drugiej stronie oraz wyznaczone miejsca do parkowania.

Z góry dziękuję za pomoc.

Powrót