Służebność - jak się zabezpieczyć

• Autor wątku Autor wątku kluivert83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kluivert83

Użytkownik
Odpowiedzi
62
Hej,
Mieszkam na przysłowiowym odludziu. Niedawno przyszli do mnie właściciele działki, którą nie użytkują od kilkunastu lat [działka rolna] i proszą o notarialne udzielenie służebności
Twierdzą, że chcą wszystko po przeprowadzać. Z mojej strony oczywiście nie ma problemu bo do działki nawet teraz czasem jeżdżą po mojej drodze
Pytanie czy da się tym zapisem jakoś zabezpieczyć, by działka nie została sprzedana i nowy nabywca nie zrobił sobie tam "śmietnika".
Mamy podobną sytuacje blisko i gość za opłatą zbiera po całej miejscowości gruz i wywozi na tą działkę, stare meble, narzędzia, itd.
Ta działka jest w teorii idealna pod taką "działalność": odludzie, pod lasem, nikt tam nie jeździ, z 1 strony oddziela rzeka...

proszę o pomoc lub pomysły

Ale przed czym ty chcesz się zabezpieczać, bo służebność to może być na twojej działce np. dla przeprowadzenia instalacji czy drogi koniecznej. Ale nie możesz zarządzać cudzą działką do której ta droga prowadzi. A jak się obawiasz, że na tej "służebności" zrobią ci składowisko rupieci to nie ma takiej opcji, bo służebność określa sposób korzystania. Jeśli ma być droga dojazdowa, to nie składowisko.

Powrót