Służebność - kazus

• Autor wątku Autor wątku kurkarina
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kurkarina

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam. Mam mały problem z kazusem.

Nieruchmość p. X i p. Y sąsiadowały ze sobą. Obaj panowie się przyjaźnili. Działka p. X była położona tuż przy drodze, natomiast dojazd do nieruchomości p. Y był utrudniony. W tej sytuacji p. X ustanowił grzecznościowo na rzecz nieruchomości swego przyjaciela służebność przejazdu. Po kilku latach p. Y był zmuszony sprzedać nieruchomość. Nowy właściciel zaczął korzystać ze służebności. P. X zabronił mu tego, twierdząc, że służebność przysługiwała tylko poprzedniemu właścicielowi.

Proszę ocenić sytuację. Jakiego rodzaju służebność ustanowił p. X? Czy nowy właściciel może korzystać z nieruchomości sąsiedniej w takim zakresie, w jakim korzystał poprzednik?

No więc tak, myślę, że p. X ustanowił służebność gruntową (drogi koniecznej), gdyż ustanowił ją na rzecz właściciela nieruchomości a nie posiadacza samoistnego. (art. 145. k .c.) Tak?

A co do drugiego pytania to nie mam pojęcia... Wydaje mi się, że nowy właściciel tak jakby przejął prawo do przejazdu po poprzedniku... Tylko nie mogę znaleźć tego w kodeksie cywilnym, albo źle szukam.

Proszę o pomoc! :confused:

art. 145 kc stanowi jedynie podstawę żądania ustanowienia służebności drogi koniecznej.

Skoro p. X ustanowił służebność na rzecz nieruchomości p. Y, ( czyli nie na rzecz p. Y, a jego nieruchomości ), mamy do czynienia ze służebnością gruntową ( art. 285 i n. ).

Służebność ta, w odróżnieniu od służebności osobistej różni się tym, że jest prawem związanym z własnością nieruchomości, nie z jej właścicielem, tak więc przysługuje każdoczesnemu właścicielowi nieruchomości władnącej, oraz ogranicza każdego właściciela nieruchomości obciążonej.

W związku z powyższym p. X nie może zakazać nabywcy nieruchomości p. Y korzystania z jego nieruchomości, zgodnie z treścią wcześniej ustanowionej służebności.

Powrót