Sluzebnosc

• Autor wątku Autor wątku hal999
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hal999

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Proszę o informację, teściowa posiada sluzebnosc mieszkania,swobodne korzystanie z pokoju kuchni i dostęp do domu, dom był przekazany aktem darowizny na męża. Mąż po kilku latach rozszerzył własność również na mnie. Teraz teściowa po smierci swojego meza wymusza na nas sprzedaż domu i zakup dla niej mieszkania. Ponieważ zjeżdża się do domu cała jej rodzina wnuki, córka, syn i nas po prostu dręczą. Obecnie już jesteśmy na skraju załamania nerwowego. Proszę o informację czy mogę zakazać im wstępu do domu w ramach zakłócania miru domowego jako współwłaściciel domu czy mi też grozi stwierdzenie rażącej niewdzięczności? Obawiam się że każdy najmniejszy problem może być powodem próby odwołania darowizny, czy muszę się zgadzać na to że teściowa praktycznie codziennie przyjmuje rodzinę

Ostatnia edycja:
hal999 napisał:
Proszę o informację czy mogę zakazać im wstępu do domu w ramach zakłócania miru domowego jako współwłaściciel domu czy mi też grozi stwierdzenie rażącej niewdzięczności? Obawiam się że każdy najmniejszy problem może być powodem próby odwołania darowizny, czy muszę się zgadzać na to że teściowa praktycznie codziennie przyjmuje rodzinę
Służebnik ma prawo przyjmować rodzinę, gości itd. ale też w granicach poszanowania praw innych współmieszkańców. Jeżeli wizyty te wiążą się z udręczeniem współmieszkańców to prawem właściciela jest takie wizyty ograniczyć a nawet całkowicie zakazać wstępu określonym osobom do nieruchomości. Rażąca niewdzięczność dotyczy tylko działań (zaniechań) obdarowanego wyłącznie względem darczyńcy. Za rażącą niewdzięczność może być uznane jednak także niepowstrzymanie przez obdarowanego innej osoby przed wyrządzeniem krzywdy darczyńcy przy obiektywnej możliwośći takiego powstrzymania. Uzasadnione ograniczenie możliwości goszczenia przez służebnika innych osób nie wydaje się stanowić niewdzięczności (tym bardziej rażącej) a stanowi ochornę swoich praw przez domowników. Sam darczyńca nie zawsze może powoływać się na rażącą niewdzięczność gdy poprzez swoje zachowanie taki skutek wywołał (a ciężar skutku jest adekwatny do ciężaru zachowań darczyńcy). Odwołanie darowizny też nie ma skutku rzeczowego więc darczyńca musiałby udowodnić rażącą niewdzięczność przed sądem. Ewentualnie istnieje możliwość złożenia pozwu o zamiany służebności na rentę lub umowne zniesienie służebności (nieodpłatne lub za wynagrodzeniem).
Przepis prawny:
art. 303 Kodeks cywilny
Jeżeli uprawniony z tytułu służebności osobistej dopuszcza się rażących uchybień przy wykonywaniu swego prawa, właściciel nieruchomości obciążonej może żądać zamiany służebności na rentę.

Dziękuję bardzo za informację

Powrót