Smaochód w firmie

• Autor wątku Autor wątku KINIAK
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KINIAK

Użytkownik
Odpowiedzi
55
Mam własną firmę kupiłam samochód nie na firmę tylko na siebie czy mogę go wprowadzić do firmy ?Chodzi mi o to czy później będę mogła robić sobie koszty w związku z tym zakupem i jego eksploatacją...Czy samochód powinien być kupiony na firmę???Samoch ód jest sprowadzony z Niemiec jak obliczyć jego wartość początkową kosztował 100 euro tak jest na umowie,Do tego mam opłaty za ekologię 500 zł , skarbową VAT 24 160 zł i opłatę ze starostwa za samochód z zagranicy czyli za rejstrację 247,50 zł.Czy wszystko mogę odrazu wrzucić w koszty?To 100 euro przeliczyć mam na dzień zakupu czy rejstracji samochodu?

Przedsiębiorca może kupić samochód ?na siebie? i nie wprowadzać go do ewidencji środków trwałych. Od takiego zakupu nie można odliczać VAT i dokonywać odpisów amortyzacyjnych. Wydatki na eksploatację samochodu można zaliczyć w koszty tylko w granicach limitu określonego na podstawie przebiegu pojazdu i pojemności silnika.

Czy jak zakupię paliwo na ten samochód to vat moge odliczyć?Czy tylko zaliczam w koszty?
I jak z wliczeniem w koszty wartości zakupu samochodu?100 euro obliczyc na dzien zakupu czy rejestracji i co z tymi opłatami, można je zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów?

Powrót