śmierć babci - jest tylko wnuczek

• Autor wątku Autor wątku fufa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fufa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, zwracam się z ogromną prośbą od czego zacząć
Otóż zmarła moja babcia niestety wcześniej trzy lata temu zmarł mój ojciec, zostałam "sama" Babcia posiadała mały dom, kupiła go jakieś 15 lat temu, niestety najpierw zmarł mój ojciec, który był jedynakiem tak więc zostałam tylko ja, Chciałbym sprzedać ten dom ale najpierw muszę ....no właśnie co gdzie się udać i co załatwiać, czy jakąś sprawę spadkową nie mam pojęcia -babcia niestety nie zostawiła testamentu-
proszę o pomoc od czego zacząć

Powinien Pan złożyć wniosek do Sądu rejonowego o stwierdzenie przez Pana nabycia praw do spadku po babci. Z prawomocnym postanowieniem może Pan zbyć nieruchomość która wchodziła w skład spadku.

Dziękuje za szybką odpowiedz i mam pytanie ile mam na to czasu, czy prawo coś o tym mówi - niestety jest to miejscowość odległa odemnie o 150km i w pracy też nie chcą dawać wolych dni
pozdrawiam

Nie ma żadnego terminu na złożenie wniosku. Chyba że chce się Pan zrzec spadku, albo przyjąć go z dobrodziejstwem inwentarza (ale nic takiego nie wynika z Pana postu), wówczas takie oświadczenie musiałby Pan złożyć w terminie 6 miesięcy od śmierci babci.

Powrót