Śmierć dłużnika w tracie egzekucji a wpłacone pieniądze

• Autor wątku Autor wątku Rachdaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rachdaw

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,
czy istnieje możliwość zwrotu środków wpłaconych (wadium i reszta ceny nabycia) za zakupione od komornika mieszkanie z uwagi na zawieszenie postępowania w związku ze śmiercią dłużnika przed uprawomocnieniem się postanowienia o nabyciu? Spadkobiercy uchylają się od spadku a cała linia dziedziczenia jest długa.

Nie.
Spadkobiercy uchylają się od spadku a cała linia dziedziczenia jest długa.
Nie ma czegoś takiego jak uchylanie się od spadku. Spadkobiercy mają ustawowy czas na odrzucenie spadku od dnia gdy dowiedzieli się o powołaniu do dziedziczenia. Jeśli nie odrzucą spadku, to przyjmą go z mocy ustawy po upływie 6 miesięcy. Postępowanie spadkowe możesz zainicjować Ty jako wierzyciel spadkodawcy wykazując interes prawny.

Postępowanie spadkowe możesz zainicjować Ty jako wierzyciel spadkodawcy wykazując interes prawny
W takiej sytuacji lepiej zainicjować postępowanie spadkowe czy samemu w jakiś sposób próbować przyspieszyć procedurę, odnaleźć spadkobierców, żeby całość nie trwała latami?
2. Czy jako wierzyciel spadkodawcy mogę złożyć zażalenie na zawieszenie postępowania wydanego z z art. 819 kpc i wnioskować o jego umorzenie i zwrot środków powołując sie na art. 824 ust 1 pkt 2?

Ostatnia edycja:
W takiej sytuacji lepiej zainicjować postępowanie spadkowe
Uważam, że tak.
czy samemu w jakiś sposób próbować przyspieszyć procedurę, odnaleźć spadkobierców, żeby całość nie trwała latami?
Niby jak (czym) przyspieszyć? Sąd też ma instrumenty by poszukiwać spadkobierców. Jeśli Ty kogoś ustalisz, to lepiej dla Ciebie bo zależy Ci na czasie. Spadkobierców wymienisz we wniosku o stwierdzenie nabycia spadku.
wnioskować o jego umorzenie i zwrot środków powołując sie na art. 824 ust 1 pkt 2?
Chyba nie rozumiesz tego przepisu. Dotyczy on umorzenia postępowania z urzędu.

Składając do sądu wniosek o stwierdzenie nabycia spadku przed upływem 6 miesięcy od śmierci dłużnika, muszę równocześnie złożyć wniosek o odebranie przez sąd oświadczenia o przyjęciu lub odrzuceniu spadku? Również uiścić kwotę w wysokości 200 zł?

Czy w przypadku gdy nie uda mi się uzyskać wszystkich dokumentów z USC lub rodziny ( akt zgonu/urodzenia/ślubu), mogę złożyć niekompletny wniosek a sąd we własnym zakresie takie dokumenty uzyska? Pytam, ponieważ byłem wczoraj w USC i powiedzieli mi, że nie wydadzą mi tych dokumentów i jedynie sądownie można to załatwić.

Rachdaw napisał:
... mogę złożyć niekompletny wniosek a sąd we własnym zakresie takie dokumenty uzyska?
Sąd zobowiąże Ciebie do uzupełnienia dokumentów. Na podstawie tego zobowiązania urzędy powinne wydać dokumenty. Najlepiej (moim zdaniem) znaleźć życzliwą osobę z grona spadkobierców i rozpisać całe drzewo genealogiczne do dziedziczenia abyś wiedział jakie dokumenty gromadzić. Może tak być że na rozprawie "wypłynie" jakaś osoba i trzeba będzie dostarczyć dokumenty. Im więcej będziesz wiedzieć tym będzie szybciej. To może być bardzo długa droga i wyboista.

Sąd zobowiąże Ciebie do uzupełnienia dokumentów
Złożyłem wniosek do sądu o stwierdzenie nabycia spadku. Przedstawiłem dane adresowe oraz dane pesel spadkobierców. Co do pozostałych dokumentów sąd sam zwróci się do USC lub zobowiąże mnie do dostarczenia dokumentów. W USC powiedzieli mi, że z takim dokumentem otrzymam niezbędne dokumenty.
Także zaczyna się z pewnością długi proces ustalenia spadkobierców, którzy nie odrzucą spadku.

Między czasie złożyłem wniosek do sądu o ustanowienie mnie zarządcą zakupionej nieruchomości. Sąd przychylił się do wniosku i otrzymałem od komornika klucze do mieszkania. Czy w powyższej sytuacji mogę zabezpieczyć nieruchomość przed dalszą degradacją i wykonać remont ?

Czy w powyższej sytuacji mogę zabezpieczyć nieruchomość przed dalszą degradacją i wykonać remont ?
Zabezpieczyć jak najbardziej, wręcz Twój obowiązek jako zarządcy. Z remontem to nie śpiesz się. Nie wiadomo co jeszcze może wyjść.

Rachdaw napisał:
Także zaczyna się z pewnością długi proces ustalenia spadkobierców, którzy nie odrzucą spadku.
A ci co odrzucą przekazują pałeczkę na swoich spadkobierców. Sztafeta rozpoczęta.

W grudniu odbyła się 1 rozprawa spadkowa na której 2 z 4 osób odrzuciły spadek. Jedna osoba wgl się nie pojawiła, druga z uwagi na fakt iż jest nieletnia nie mogła odrzucić spadku. Sąd pouczył obecna na rozprawie matkę, że musi złożyć wniosek do sądu rodzinnego o możliwość decydowania w imieniu małoletniej w sprawie odrzucenia spadku i żeby się pospieszyła bo dla niej czas 6 miesięcy biegnie od chwili śmierci ojca. Ostatnio minęło 6 miesięcy od śmierci dłużnika. W sądzie otrzymałem informację, że na razie nie wpłynęły żadne dokumenty od pozostałych osób o odrzuceniu. Wynika również że do sądu rodzinnego nie wpłynął żaden wniosek od matki nieletniej.
Czy to oznacza że z urzędu te 2 osoby zostały spadkobiercami ? Czy powinienem złożyć jakiś wniosek w tej sprawie do sądu?

Procedura spadkowa przeprowadzona. Sąd wydał postanowienie o nabyciu spadku z dobrodziejstwem inwentarza przez osoby będące w 1 i w 2 linii. Komornik odwiesił postępowanie i dostarczył do nowych właścicieli informacje o sprzedaży. Ja następnie wpisałem się do KW. Sprawa zakończona pozytywnie dla mnie. Dziękuję za pomoc.

Powrót