Śmierć jednego z dożywotników

• Autor wątku Autor wątku Porucznik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Porucznik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam wszystkich użytkowników forum.

Chciałbym dowiedzieć się czy w przypadku śmierci jednego z dożywotników
jednej nieruchomości nabywca przejmuje bezpowrotnie połowę tej
nieruchomości? I czy taki fakt trzeba zgłosić aby dokonano odpowiedniego
wpisu do księgi wieczystej?

Pozdrawiam.

Umowa dożywocia przenosi własność z chwila jej podpisania a nie z chwilą smierci dozywotnika.
Czy u Was dożywocie zostało potwierdzone umową (koniecznie notarialną) czy tez było to dozywocie ustne?

Tak, umowa była notarialna z wpisem do księgi. Wiadomo że zawsze
istnieje możliwość zerwania umowy, ale po śmierci jednego z dożywot-
ników jest to chyba niemożliwe (w stosunku doi połowy nieruchomości).

Czyli od chwili zawarcia umowy dożywocia zmienił się właściciel, a skoro zostało to zgłoszone do KW to też figuruje tam.

emm..tzn kto umarł? bo dożywotnik to uprawniony do dożywocia, czyli zbywca nieruchomości?
jeśliumarł dożywotnik to prawo dożywocia ulega odpowiedniemu zmiejszeniu (art 911 k.c)
no chyba że chodzi o śmirc własciciela neruchomości?

Może nie do końca wyraziłem się jasno. Chodzi mi o taką sytuację:

1.Po podpisaniu umowy dożywocia Nabywcy (dwoje) stają się współwłaścicielami nieruchomości której wcześniej współwłaścicielami byli dożywotnicy (też dwoje).

2. Dwóch nabywców opiekuje się dwoma dożywotnikami którzy nie mają zastrzeżeń co do opieki.

3. Jeden z dożywotników umiera.

4. Po pewnym czasie sąd na wniosek dożywotnika zrywa umowę (z winy dajmy na to nabywców np. z powodu nie wywiązywania się z umowy, niedostatecznej opieki etc.)

5. Czy do rąk dożywotnika trafia z powrotem cała nieruchomość czy tylko jego połowa (bo co do dożywotnika który zmarł umowa wygasła).

skłaniałabym sie ku tezie, iż wmiejsce zmarłego dozywotnika wchodza jego spadkobiercy

Nie mogę się zgodzić, jaki sens miałaby wtedy umowa dożywocia gdyby
po smierci dożywotnika ktoś miał dziedziczyć prawa do nieruchomości?

emm..pan napisał przed chwilą że umowa została rozwiązana przez sąd

Proszę dokładnie przeczytać o co pytałem kilka postów wcześniej bo
chyba Pani nie zrozumiała :tuptup:. Pozdrawiam.

zatem jeśli sąd rozwiązał umowę już po śmierci jednego z dozywotnikow, to sam Pan udzielił sobie odpowiedzi na pytanie : pozostały przy zyciu dożywotnik może żadać "wydania"udziału w nieruchomości, jaki mu przysługiwałprzed jej przeniesieniem na zobowiązanego z tytułu umowy dożywocia

Powrót