Śmierć młodego człowieka w pracy (osierocił 3 dzieci). Jakie świadczenia się należą?

• Autor wątku Autor wątku MarcoB
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MarcoB

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Jest to mój pierwszy raz na tym forum, więc witam wszystkich.
Chciałbym prosić o pomoc w następującej sprawie. 2 tygodnie temu zmarł mój 39cio letni wujek osierocając 3kę dzieci i zostawiając żonę (dzieci w wielu 11, 13 i 14 lat). Wujek był woźnym w szkole, zmarł w pracy (śmierć naturalna - zatrzymanie akcji serca i akcji oddechowej). W tej szkole przepracował w sumie 2 lata (5 miesięcy z urzędu pracy, 8 miesięcy na umowie zlecenia i od stycznia miał umowę o pracę na czas nieokreślony). W sumie miał przepracowanych 17 lat. Czy mógłby ktoś z Państwa napisać jakie świadczenia im się należą?
Rodzina należała raczej do biednych, żona zmarłego wujka jest osobą niewykształconą, z nieznajomością prawa i chciałbym im pomóc przez taką podpowiedź, gdzie się udać, o co prosić, gdzie składać wnioski. Wiem tylko tyle,że będzie się chyba należała renta dla dzieci, zasiłek na pokrycie kosztów pogrzebu. Czy będzie jakieś odszkodowanie jako,że stało się to w pracy? Jedyne co otrzymali to chyba ten zasiłek pogrzebowy i odprawę ze szkoły w wysokości 120% zarobków (jakieś 700zł).
Bardzo proszę o pomoc.

należy się renta rodzinna dla dzieci i ewen. żony
odszkodowanie z pracy za wypadek raczej nie

Powrót