Śmierc nie zatrudnionego na umowe a odprawa

• Autor wątku Autor wątku wiola888
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wiola888

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Śmierc nie zatrudninego na umowe o prace. Jak wyegzekwowac od pracodawcy odprawe posmiertną od pracodawcy u ktorego od 12 lat pracowal moj mąż bez umowy , 2 lata temu pracodawca wydzierzawił,mezowi pole rolne i opłacał składki KRUS i dlatego miałam zasiłek pogrzebowy ,ktory w calosci pokrył koszty pogrzebu,moze ktos mi doradzi co mam zrobic mąż miał 32 lata

skoro pracowal bez umowy to na jakiej podstawie prawnej chce pani odprawę posmiertną...?

mąż przez 12 lat popełnial wykroczenie-karno skarbowe i US de facto powinien dobrać mu się do .d... ,ale skoro on nie żyje a spadkobiercy przayjęli spadek to do spadkobierców...

nie wnikam juz tutaj czy mąż w US rozliczał się samodzielnie czy wspólnie z panią, ale jeśli wspólnie to pewnie US bardzo by się ucieszył wiedząc ,że zatajaliscie swoje dochody...a moze nawet dostaliscie jakiś zwrot.....

inna sprawą jest odpowiedzialność "pracodawcy"....

Z słusznymi zastrzeżeniami "Markiza32" - jedyną drogą jest sprawa cywilna w zakresie ustalenia istnienia stosunku pracy, a potem ewentualne roszczenia co do odprawy - sprawa praktycznie nie do wygrania.

Powrót