Śmierć obdarowanego przed darczyńcą a przejęcie opieki spadkobierców wobec darczyńcy

• Autor wątku Autor wątku zuzia58
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zuzia58

Użytkownik
Odpowiedzi
69
Witam,
Mam problemowe pytanie więc proszę o pomoc.
Moja mama przepisała mojej siostrze umową darowizny całe swoje gospodarstwo rolne wraz z zabudowanymi nieruchomościami. Wraz z mamą i siostrą zamieszkuje syn siostry z partnerką i ich dziećmi. Kiedy mama była młodsza i zdrowa pomagała w wychowywaniu dzieci siostry oraz w pracach polowych. Z wiekiem podupadła na zdrowiu więc siostra opiekowała się nią. Często też pomagałam jej jednak z racji, że mieszkam o 20 km.od nich opieka pomoc nie była stała a doraźna. Mama obecnie wymaga już stałej opieki.
Niedawno zmarła siostra (obdarowana). Mama nadal zamieszkuje ze swoim wnukiem i spadkobiercą obdarowanej.
Mam pytanie: czy wnuk jako spadkobierca swojej mamy przejmuje również obowiązki opieki nad swoją babcią jako darczyńcą? Nie uchylam się od pomocy w opiece ale z racji odległości nie będzie to stała opieka. Nie ma też możliwości zmiany miejsca zamieszkania mamy ponieważ tam ma już przystosowane warunki do przemieszczania się z racji swojej niepełnosprawności ruchowej.
Moje zapytanie wynika z tego ponieważ wnuk daje już do zrozumienia, że nie będzie opiekował się swoja babcią.

Powrót