Śmierć ojca przed emeryturą, a prawo do emerytury

• Autor wątku Autor wątku Brzeg84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Brzeg84

Użytkownik
Odpowiedzi
64
Witam wszystkich.
Mam małe zakłopotanie. Mój ojciec całe życie pracował jako spawacz w warunkach szkodliwych w jednym zakładzie. Na rok przed emeryturą się rozchorował. Najpierw niewinne przeziębienie, potem zapalenie płuc, którego następstwem była astma, problemy z sercem, z miesiąca na miesiąc lekarze rozkładali ręce. Po przekroczeniu 6 miesięcy chorobowego zakład rozwiązał z ojcem umowę. Kontynuując chorobowe w październiku 2019r ZUS przyznał ojcu na rok czasu rentę rehabilitacyjną. Niestety w ubiegłym tygodniu zmarł.
Czy mojej mamie przysługuje jakieś prawo do renty po ojcu? Czy swoją niską emeryturę może starać się zamienić na tą, która przysługiwałaby tacie? (35lat pracy miał dawno przepracowane). Czy zwyczajnie ze strony ZUS-u zostanie z niczym po jego śmierci?!:what:

Nie znam się na tych przepisach, więc wolę zapytać tutaj, zwłaszcza, że ostatnio widziałem wydruk mojego taty ZUS-u dotyczący składek i na dzień 31.12.2018r już miał zgromadzone ponad 600.000zł i to ot tak ma przepaść?

Co ewentualnie można zrobić w tej sprawie?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Piotr

Jeżeli mama skończyła 50 lat to może się starac o rentę rodzinna po mężu

ABY napisał:
Jeżeli mama skończyła 50 lat to może się starac o rentę rodzinna po mężu

Dziękuję za udzielenie odpowiedzi.
Mam jeszcze jedno pytanie. Mama obecnie pobiera emeryturę w wysokości 960zł. Czy jeśli zostanie przyznana jej renta rodzinna, to czy zastąpi ona mamie obecną emeryturę, którą mama wypracowała, czy renta ta będzie jako dodatkowy dochód?

Dziękuję za wskazówki.
Piotr

Albo emerytura, albo renta rodzinna. W zależności co jest korzystniejsze.

Morena napisał:
Albo emerytura, albo renta rodzinna. W zależności co jest korzystniejsze.

Raz jeszcze dziękuję za udzielone mi odpowiedzi.

Dziękuję serdecznie i życzę wszystkiego dobrego ;).

Piotr

Powrót