Śmierć ojca w Niemczech, niemiecki szpital żąda od nas zapłaty za "pochówek z urzędu"

• Autor wątku Autor wątku adrian4096
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adrian4096

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Śmierć ojca w Niemczech, niemiecki szpital żąda od nas zapłaty za "pochówek z urzędu"

Witam,
18 maja 2017 policja poinformowała mnie, że dnia 04 kwietnia 2017 zmarł mój ojciec w Niemczech. Kilka dni później moja siostra skontaktowała się ze szpitalem w Niemczech, w którym (jak się dowiedzieliśmy od pracownika urzędu stanu cywilnego) ojciec leżał przed śmiercią. Szpital powiadomił ją, że dnia 13 kwietnia 2017 ciało ojca zostało skremowane oraz pochowane na cmentarzu w Niemczech.

Dnia 03 lipca 2017, siostra otrzymała pocztą pismo z wezwaniem do opłacenia kosztów kremacji i pogrzebu.

Czy w takiej sytuacji niemiecki szpital może żądać uregulowania należności?

Dodam, że ojciec miał polskie obywatelstwo (tak jak my), był po rozwodzie i nie mieliśmy z nim kontaktu od lat.

Będę niezmiernie wdzięczny za pomoc.

RE: Śmierć ojca w Niemczech, niemiecki szpital żąda od nas zapłaty za "pochówek z urz

Odrzuccie spadek po nim i niech die gonia.

RE: Śmierć ojca w Niemczech, niemiecki szpital żąda od nas zapłaty za "pochówek z urz

Z tego co wyczytałem, od 2015 roku spadek dziedziczony jest z dobrodziejstwem inwentarza (źródło).

Czy w takim wypadku też muszę się go zrzekać?

Czy w takim przypadku szpital ma jakiekolwiek prawo żądać uregulowania należności?

Powrót