Śmierć ojca ziemia po ojcu

• Autor wątku Autor wątku Skonimoc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Skonimoc

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam 2 tygodnie temu umarł mój ojciec z powodu chory alkoholowej.
Moj ojciec posiadał gospodarstwo, 20h. Moja mała złożyła sprawę podziału spadku. Jestem ja i moja mama razem 3 osoby do podziału, chciałbym dowiedzieć jak to będzie dalej wyglądać ile mi się należy jako synowi kiedy mogę to sprzedać by słyszałem że jak sprzedam w przeciągu mniejszym niż 5 lat to będę płacił podatek 10%?czy to prawda?

Moja mała złożyła sprawę podziału spadku
Chyba raczej wniosek o stwierdzenie nabycia spadku?
Podziału można dokonać dopiero po uprawomocnieniu się postanowienia o nabyciu spadku. Są to dwie osobne czynności.

Jestem ja i moja mama razem 3 osoby do podziału
Ta trzecia osoba to kto? Jeśli kolejne dziecko zmarłego, to dziedziczycie w równych częściach - każde po 1/3

słyszałem że jak sprzedam w przeciągu mniejszym niż 5 lat to będę płacił podatek 10%?
Po pierwsze nie 10% tylko 19%.
Po drugie obecnie do tego 5-letniego okresu wlicza się również czas posiadania nieruchomości przez spadkodawcę (ojca).

Ojciec posiadał ziemi 12 lat. Trzecia osoba to siostra moja. Czyli najpreew nabycie spadku potem podział?

Zatem sprzedając nieruchomość nie zapłacicie podatku.
Tak. najpierw nabycie, potem podział.
W trakcie postępowania o nabycie spadku sąd stwierdza jedynie kto i w jakich częściach dziedziczy. Nie określa co wchodzi do masy spadkowej, ani nie dzieli majątku miedzy spadkobierców.
Jeśli wszyscy jesteście zgodni co do podziału odziedziczonego majątku można to będzie przeprowadzić poprzez notarialny dział spadku. Oczywiście dysponując odpisem prawomocnego postanowienia o nabyciu spadku.

Powrót