Smierć przybranego rodzica

• Autor wątku Autor wątku andriu67
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

andriu67

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, jestem objęty ubezpieczeniem w ramach polisy grupowej Amplico, które obejmuje min. świadczenie z tytułu smierci rodzica współmażonka. Po śmierci przybranej matki mojej żony wystąpiłem z roszczeniem przesyłając wszystkie wymagane dokumenty, na co dostałem odmowę wypłaty świadczenia uzasadniona przez Amplico tym, że nie była to biologiczna matka mojej współmażonki. Jestem zdziwiony decyzja ubezpieczyciela gdyz w ogólnych warunkach ubezpieczenia nie jest określone że świadczenie jest tylko za biologicznych rodziców, poza tym żona otrzymała świadczenie z PZU bez problemu, także zona szwagra (brata żony) również otrzymała swiadczenie. Zupełnie nie wiem gdzie w takiej sytuacji mogę się odwołać i jak dalej postępować, a nie bardzo mam ochotę sobie "odpuścić", czuję się "zrobiony" przez amplico, doradźcie coś... .

Witam, jeśli się ni zgadzasz z decyzją amplico to pisz odwołanie. Jeśli nie pomoże to do Rzecznika Ubezpieczonych..

Moim zdaniem istotne znaczenie będzie tu miał fakt, czy przybrana matka małżonki była "oficjalnie" (zaadoptowana), czy tez nie.

Chodzi prawdopodobnie o "rodziców" w świetle prawa, a nie biologicznych...

[cytat="versus"]Moim zdaniem istotne znaczenie będzie tu miał fakt, czy przybrana matka małżonki była "oficjalnie" (zaadoptowana), czy tez nie.

Chodzi prawdopodobnie o "rodziców" w świetle prawa, a nie biologicznych...[/cytat]

W odmowie napisali ; "Ponieważ zmarła nie była biologicznym rodzicem pana współmażonki, zmuszeni jesteśmy odmówić wypłaty świadczenia"

najlepiej zacząć od zapoznania się z treścią ogólnych warunków ubezpieczenia. Tam powinna być definicja rodzica lub w wyłączeniach odpowiedzialności zapis, że nie wypłącają odszkodowania za rodziców nie biologicznych.

Więc pocztaj OWu - sprawdź co tam jest. To, że ktoś otrzymał odszkodowania w podobnej sprawie z pzu nie oznacza, że jest nalezne z amplico. Ważne jest jaki jest zakres ubezpieczenia, rodzaj świadczeń i wyłaczenia odpowiedzialności.

Powrót