śmierc wierzyciela spadek i przedawnienie długu za fakturę

• Autor wątku Autor wątku grzegorz321
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grzegorz321

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Na wstępie witam wszystkich forumowiczów.
Mam taki ciekawy przypadek z długiem i przedawnieniem odnośnie firm jednoosobowych. Umiera właściciel firmy, który miał zapłacić faktury a z drugiej strony inne firmy miały zapłacić jemu. Wszyscy pozostali przy życiu chcieli uporządkować sprawy jak należy ale w takiej sytuacji to skomplikowane i coś chyba nie wyszło lub się nie udało do końca. W porządkach uczestniczy jedyny spadkobierca i przyjmuje spadek w całości tak jak jest, nie ma żadnej firmy a ww. firma zostaje z automatu zlikwidowana. Zobowiązania przejmuje spadkobierca.
Ja w tej historii reprezentuję firmę która kupowała towar od tej firmy.
Mija ponad 6 lat prawie 7. Listonosz przynosi mi pismo od komornika że spadkobierca jest dłużny za długi spadkodawcy a ja zostałem wskazany przez spadkobiercę jako trzeciodłuźnik i mam do zapłaty jedną fakturę sprzed 6 i pół roku. Nie posiadam już dokumentu wpłaty za tą fakturę bo minęło ponad 6 lat. Nie mam jak udowodnić że ją zapłaciłem.
I tu pojawia się pytanie czy po 6 latach rzekomy dług jest przedawniony. Czy jest to dług między firmami w obrocie gospodarczym czy może jeśli przejął go spadkobierca nie prowadzący działalności gospodarczej taki dług jest nie zdefiniowany i podlega przedawnieniu po 10 latach ???

Przepis prawny:
Jeżeli przepis szczególny nie stanowi inaczej, termin przedawnienia wynosi sześć lat, a dla roszczeń o świadczenia okresowe oraz roszczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej – trzy lata.

Liczy się fakt, czy roszczenie było związane z prowadzeniem działalności gospodarczej, a nie kto jest obecnie dłużnikiem. W związku z tym przedawniło się po 3 latach.

Powrót