śmierć właściciela pojazdu- co teraz

• Autor wątku Autor wątku natwill
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

natwill

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, namieszałem z ubezpieczeniem..
Posiadam auto którym właścicielem jest mój ojciec a ja jestem współwłaścicielem, w 08.2017 zmarł mój ojciec. OC było na ojca do dnia 01.2018 które automatycznie się przedłużyło do 01.2019 lecz my sprawy spadkowej od razu po śmierci nie zrobiliśmy-teraz jest w trakcie. Ubezpieczenie chciałem przepisać na siebie w tym roku lecz nie mogę bez umowy przejęcia pojazdu, nie poinformowałem rok temu ubezpieczyciela, że ojciec zmarł. Do 06.2019 mam również dowód rejstracyjny gdzie nie wiem czy zdąży się sprawa odbyć.. co mam w tej sytuacji zrobić? przedłużyć na kolejny rok na ojca? Są jakieś kary finansowe za takie machlojki?

Nie ma kar jak opłacisz tę polisę , kara będzie z UFG 4,5 tys PLN jak nie opłacisz

Skontaktuj się z ubezpieczycielem. Znam sytuację, w której przedłużono bądź podpisano polisę na dane z dowodu rejestracyjnego (gdzie widniał zmarły właściciel). Ubezpieczyciel zażyczył sobie przesłania skanu aktu zgonu oraz odręcznie napisanego oświadczenia od jednego ze spadkobierców, który zobowiązał się opłacić składkę za ubezpieczenie. Na pewno powinno się poinformować Ubezpieczyciela o tym fakcie.

Powrót