śmierć za granicą - ubezpieczyciel nie chce wypłacić pieniędzy

• Autor wątku Autor wątku kliknij_mnie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kliknij_mnie

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam,
znajomej mąż umarł za granicą. W dokumentach które dostała ma informację, że zmarł śmiercią naturalną. Ona jest ubezpieczona w generali i nie chcą wypłacić jej pieniędzy z ubezpieczenia ponieważ twierdzą, że nie ma dokumentu który stwierdza "na co umarł". Śmierć naturalna ich nie interesuje bo twierdzą, że po to wpisali śmierć naturalna by przewieźć ciało przez granicę. Nie posiada innych dokumentów po za aktem zgonu przetłumaczonym z niemieckiego.

Czy ktoś miał podobny problem ? może jest w stanie pomóc lub podpowiedzieć jak to załatwić ? Czy w ogóle ubezpieczyciel może wymagać takich dokumentów jeżeli za granicą ich nie wystawiają ?

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Regand napisał:
Zacytuj to z pisma od ubezpieczyciela.

W piśmie nie napisali, że ich to nie interesuje. Powiedziała jej to kobieta z którą rozmawiała na infolinii, że ich obchodzi na co zmarł dokładnie.

W piśmie jest informacja, że przesłane dokumenty które wymagał ubezpieczyciel (akt zgonu, itd.) jest niewystarczające do ustalenia odpowiedzialności Towarzystwa i w celu zajęcia stanowiska w kwestii odpowiedzialności chcą by dosłać im: kopię dokumentacji potwierdzająca bezpośrednią przyczynę śmierci? przesłana informacja nie zawiera takiej informacji.

Nie zawiera takiej informacji ponieważ u nas w kraju lekarze sporządzają do GUSu (kartę statystyczną czy jakoś tak) na co zmarł itd. Za granicą tego nie robią.

kliknij_mnie napisał:
W piśmie nie napisali, że ich to nie interesuje. Powiedziała jej to kobieta z którą rozmawiała na infolinii, że ich obchodzi na co zmarł dokładnie.

1. nie interesuj się tym co mówi infolinia, to nie są ,,likwidatorzy", często nie rozumieją sami procesu. Niestety udzielanie szczegółowych informacji nie należy do ich obowiązków. Interesuj się treśćią odmowy.

2. ubezpieczyciel chce prawdopodobnie wykluczyć wyłączenie odpowiedzialności np. samobójstwo. Pytanie jak długo trwa umowa, i jakie są wyłączenia odpowiedzialności. Ubezpieczyciel może wymagać dokumentów, ale ostatecznie to po ich stronie jest udowodnienie, że wyłączenie ma miejsce. Nie mogą wymagać dokumentacji bo tak. Możesz reklamować i wymagać dokładnego uzasadnienia. Szczególnie, jeżeli jest informacja z przyczyną zgonu.

3. chyba, że umowa obejmuje tylko zgon z konkretnej przyczyny, ale nie wydaje mi się, bo pismo na to nie wskazuje.

4. niestety ostatecznie tylko sąd moze zmusić TU do wypłaty...ale warto najpierw reklamować, dodatkowo traktować niepełną odpowiedź jako brak odpowiedzi na reklamację, ewentualnie potem do RF

Powrót